• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Top 10 rijkste mensen uit de modewereld 2016

Top 10 rijkste mensen uit de modewereld 2016

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mensen

De waarde van de wereldwijde mode-industrie wordt geschat op 3 triljoen dollar (2,7 triljoen euro). Daarmee is de mode-industrie een van de belangrijkste sectoren wereldwijd. Hoewel de aandacht vaak uitgaat naar de ontwerpers achter de labels, zijn de rijkste mensen uit de mode vaak degenen die de zakelijke kant van het bedrijf behartigen. FashionUnited onderzocht en berekende de vermogens van de rijksten uit de modewereld.

FashionUnited berekende eerder al de ‘Top 10 rijkste mensen uit de modewereld’ voor 2015 en de eerste helft van 2016. Aan het einde van 2016 wordt er daarom aandacht besteed aan de belangrijkste veranderingen van het afgelopen half jaar.

Amancio Ortega is rijkste persoon in de modewereld 2016

De top 3 van rijkste mensen in de modewereld is niet veranderd. De twee rijksten zijn echter nog rijker geworden: Amancio Ortega (Inditex) en Bernard Arnault (LVMH).

Ortega zag zijn vermogen in een half jaar met 70,1 miljard dollar (67,2 miljard euro) toenemen tot 74,2 miljard dollar (71,1 miljard euro). Opvallend is dat hij tussen 7 september en 10 september ook de rijkste man ter wereld was, toen hij Bill Gates tijdelijk passeerde met een vermogen van 78,8 miljard dollar (75,5 miljard euro).

Analisten vragen zich af of Ortega inmiddels zijn maximale vermogen heeft bereikt, nu deze ongeveer gelijk blijft. Ook de marktwaarde van Inditex is relatief weinig toegenomen; in het laatste half jaar bleef de marktwaarde van het Spaanse bedrijf tussen de 102 miljard en 106 miljard dollar schommelen. Ortega is officieel met pensioen, maar heeft nog 59 procent van de aandelen van Inditex in handen en is eveneens actief lid van de Raad van bestuur. Het overgrote deel van zijn vermogen is toe te schrijven aan het succes van Inditex, al investeert hij zelf ook in grote vastgoedprojecten op A1-locaties.

Bernard Arnault zag zijn vermogen dit jaar echter nog meer stijgen dan Ortega; van 31,9 miljard dollar (30,5 miljard euro) naar 40 miljard dollar (38,3 miljard euro). Dat was te danken aan de uitstekende resultaten van LVMH en Dior, die flink in marktwaarde toenamen. Het luxe conglomeraat zag de marktwaarde stijgen van 88 miljard dollar (84,3 miljard euro) naar 96 miljard dollar (92 miljard euro), tussen juni en 9 december 2016. De toename was vooral toe te schrijven aan Chinese, Russische en Amerikaanse consumenten, die steeds meer betaalbare luxe producten kopen in plaats van pure luxury. Axel Dumas en familie zagen hun vermogen dalen met 400 miljoen dollar (382 miljoen euro), maar dat was nog voldoende om de derde plaats te houden.

Op de vierde plaats staat nog steeds de Nederlandse familie Brenninkmeijer (C&A). Een half jaar geleden was hun vermogen nog 25 miljard dollar (23,9 miljard euro), nu is dat 26,5 miljard dollar (25,4 miljard euro). Tadashi Yanai en familie (Fast Retailing) wist twee plaatsen te klimmen in de Top 10 (van de negende naar de zevende positie) en heeft nu een vermogen van 18 miljard dollar (17,2 miljard euro). Francois Pinault en familie (Kering) stond een half jaar geleden nog op de tiende plaats met een vermogen van 11,2 miljard dollar (10,7 miljard euro), maar is inmiddels een plaatsje opgeschoven. Zijn vermogen steeg met 3,5 miljard dollar naar 14,7 miljard dollar (14 miljard euro).

Homepage beeld: Amancio Ortega, Inditex press file; Bernard Arnault, Michael Klimentyev / Sputnik; Axel Dumas, Eric Piermont / AFP

Overige beelden: Inditex, Facebook Dior

MULTIMEDIA
Top 10
Top 10 rijkste mensen uit de modewereld