• Home
  • Nieuws
  • Mensen
  • Veelbelovende modestudent Aurélie Fontan ontwerpt voor Samsung

Veelbelovende modestudent Aurélie Fontan ontwerpt voor Samsung

Door Marjorie van Elven

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mensen|INTERVIEW

Houd Aurélie Fontan goed in de gaten. Deze Franse ontwerpster die onlangs haar diploma behaalde aan het Edinburgh College of Arts was één van de grote winnaars op de afgelopen editie van de Graduate Fashion Week. Fontan sleepte maar liefst drie awards binnen: de M&S Best Womenswear Award, de Catwalk Textiles Award en de Dame Vivienne Westwood Ethical and Sustainable Award. De reden voor zoveel erkenning? Fontan is de eerste student die een volledig plantaardige jurk maakte waarbij ze een mix van gefermenteerde Kombucha thee, suiker, bacteriën en gist gebruikte. Om de jurk 100 procent biologisch afbreekbaar te maken, gebruikte ze voor de stiksels volledig oplosbare kabelbinders in plaats van draad.

Samsung strikt veelbelovende modestudent Aurélie Fontan voor ontwerp collectie met smartphone

De veelbelovende afstudeerstudent heeft ook de aandacht van techgigant Samsung weten te trekken. Het Zuid-Koreaanse bedrijf nodigde Fontan uit om een volledige collectie te ontwerpen middels de nieuwste smartphone van het bedrijf, de Samsung Note9 die een nieuwe versie van de ‘S Pen’ bevat. Hiermee kan ze haar ontwerpen direct op het scherm van de telefoon tekenen. Daarnaast heeft Fontan gebruikgemaakt van de app OnShape die gebruikers in staat stelt mechanische 3D CAD-modellen te maken, bewerken en te delen. Alle bestanden werden vervolgens direct vanuit de app naar een 3D-printer gestuurd. “Toen we Aurélie’s werk zagen, wisten we dat zij de belichaming was van onze Note-klanten,” aldus Cella Sin, Samsung’s Communicatie manager, in een email aan FashionUnited. “Deze collectie is uniek en we zien het als een gouden standaard die aantoont wat een smartphone kan opleveren als deze in handen is van mensen met ambitie en creativiteit.”

FashionUnited wist een telefonisch interview met Fontan te plannen om haar alles te vragen over haar carrière tot nu toe, haar samenwerking met Samsung en haar plannen voor de toekomst.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Aurélie Fontan (@aureliefontan.design) on

Wat inspireerde jou om je eigen jurk te ‘kweken’?

”Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in biologie, maar mijn belangrijkste inspiratie voor deze jurk was ‘’The True Cost’’, een documentaire van Andrew Morgan over de impact van fastfashion op mens en milieu. Ik besloot na het kijken van de film om een bio-ontworpen kledingstuk aan mijn collectie toe te voegen. Ik ben ook geïnspireerd door het werk van Suzanne Lee, die als eerste ontwerper haar eigen stof kweekte van Kombucha. Het is dus wel eerder gedaan. Wat ik wilde doen, was 100 procent biologisch afbreekbaar materiaal gebruiken en hier ontwerptechnisch alles uit te halen wat erin zit. Het heeft me een jaar gekost om alle stof te kweken, wat ik deed in schalen onder mijn bed en bij het Ascus Art & Science lab in Groot-Brittannië.”

Ben je van plan om in de toekomst 100 procent biologische stoffen te blijven gebruiken?

”Ik wil het duurzame aspect zeker behouden in mijn toekomstige collecties. Daarnaast zou ik het geweldig vinden om meer onderzoek te doen naar de toekomst van stoffen, wat ook de reden is dat ik heb overwogen een master te doen. Deze collectie met Samsung is bijvoorbeeld voor 90 procent gemaakt van gerecycled materiaal.”

Hoe is deze samenwerking met Samsung tot stand gekomen?

”Ze hebben me na Graduate Fashion Week benaderd. Het idee was om digitale technologie te mixen met vakmanschap en zo te laten zien wat we kunnen bereiken op het gebied van design. Dankzij de telefoon heb ik mijn hele ontwerpproces herzien: schetsen was heel makkelijk met de pen, omdat de druk die je moet zetten hetzelfde is als wanneer je pen en papier gebruikt. Doordat ik mijn schetsen zo snel kon digitaliseren, heb ik veel tijd bespaard. Ik heb ook een app gebruikt voor het printen van 3D-prototypes, wat vrij geavanceerd is. Ik heb het gedaan om een plantaardig haakje voor mijn kleding te maken.”

Kunnen mensen deze artikelen ergens kopen?

”Helaas niet. Het is nog erg moeilijk om ze op grote schaal te produceren. Het was vooral een manier om te laten zien hoe ver we kunnen gaan wat betreft design.”

Zijn er plannen in de toekomst met Samsung te blijven werken?

”We zullen later deze maand een masterclass organiseren in Parijs voor modeontwerpers en influencers. Hier zullen we hen leren hoe ze handtassen kunnen ontwerpen met dezelfde tools die ik heb gebruikt. Daarnaast zal ik ook één van de jurken tentoonstellen tijdens de volgende Elite Model Look wedstrijd.”

Zijn er nog andere plannen voor de toekomst die je wilt delen?

”Ik ben onlangs naar Londen verhuisd en heb mijn laatste collectie ingezonden bij verschillende modewedstrijden en modeshows voor het goede doel. Zo heb ik me bijvoorbeeld aangemeld voor de 2019 H&M Fashion Design Award.”

In Samsung’s promotievideo zei je dat iedereen een modeontwerper kan zijn in de toekomst. Hoe zie je dat voor je?

”In zekere zin is het een utopie. Ik denk dat mensen de middelen beter zullen begrijpen, en hoe moeilijk het is om kleding te maken. Ik geloof dat de samenwerking tussen ontwerper en klant nauwer zal worden. Hoe persoonlijker je het kunt maken, hoe beter.”

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.uk. Vertaling en bewerking: May-Anne Oltmans

Foto’s: via Samsung

Aurelie Fontan
Samsung