• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 11x dit moet je weten over New York Fashion Week

11x dit moet je weten over New York Fashion Week

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

De eerste modeweek van deze maand zit er weer op: New York. Volgens de officiële kalender waren er maar liefst 308 modeshows, presentaties en privé-evenementen dit seizoen. Iets minder dan vorig jaar, toen er nog 362 activiteiten in de agenda stonden. Voordat de modekaravaan verder trekt naar Londen, Milaan en Parijs zet FashionUnited de belangrijkste feiten van deze editie van NYFW op een rij.

1. Een andere locatie, een andere naam

Waar de New York Fashion Week voorheen plaatsvond op Lincoln Center, is er dit jaar voor een andere locatie gekozen. Het modegeweld vond dit seizoen plaats bij Moynihan Station op West 33rd Street en Skylight Clarkson Square aan 550 Washington Street . Daarnaast nam sponsor Mercedes-Benz afscheid van het mode-evemenent, en daarom werd er een nieuwe naam gehanteerd: 'New York Fashion Week: The Shows’.

2. Ontwerpers boos op Kanye West

Als er iemand tijdens het New Yorkse mode-evenement voor reuring zorgde, dan was het wel rapper, entrepreneur en ‘ontwerper’ Kanye West. Allereerst kondigde hij pas op woensdag aan dat hij zou gaan showen, wat voor veel kwade gezichten zorgde bij andere showende ontwerpers. Zo waren de shows van ontwerpster Anne Bowen en celebrity-ontwerper Naeen Khan op hetzelfde moment gepland, en zag Bowen zich zelfs genoodzaakt om de show te verplaatsen. “Om enige aandacht voor onze show te krijgen, moeten we de datum en het tijdsstip aanpassen, maar dat is logistiek gezien een nachtmerrie.” Bowen liet aan de media weten de onverwachte instroom van West’s show ‘onethisch’ te vinden. “We zijn al een jaar lang bezig met de voorbereiding. Onze show is al maanden geleden vastgelegd in het schema, de datum staat al weken op de Fashion Calendar. We zijn door alle fases gegaan om dit realiseren. En dan horen we dat Kanye West een show presenteert op hetzelfde moment op dezelfde dag als wij.” West heeft niet gereageerd op de aantijgingen.

3. Show Kanye West weggehoond

Naast de negatieve reacties over aangekondigde show van West, viel ook de collectie zelf niet in goede aarde. De tweede Yeezy X Adidas-collectie bestond uit huidkleurige looks, variërend van parka’s, Spanx-achtige leggings en tops en trenchcoats. Op social media werden reacties gegeven als ‘Is dit een modeshow? Ze zien eruit als daklozen’. Ook werd er gesuggereerd dat het ‘kleding voor slaven’ was en werden er verwijzingen gemaakt maar de Jedi-karakters uit Star Wars. De Jeezy Duck Boot (in samenwerking met Adidas, red.) zal het ongetwijfeld wel goed doen; het eerste ontwerp dat vorig seizoen werd uitgebracht was in mum van tijd uitverkocht.

4. Modelabels die onverwacht in NY showen: Givenchy

Modehuis Givenchy verhuisde onverwacht naar New York, na voorgaande jaren in Parijs te hebben geshowd, om de opening van de nieuwe flagship store aan Madison Avenue te onderstrepen. De show, die niet ver van Ground Zero werd gehouden, bracht een ode aan de stad en verwees op eervolle wijze aan 9/11. De vele New Yorkers die nieuwsgierig waren naar het modegeweld werden beloond; Givenchy gaf 800 tickets weg aan omwonenden, studenten en andere geïnteresseerden.

5. Afscheid: Donna Karan, The Row en Marc by Marc Jacobs

Deze editie werd er ook afscheid genomen van diverse ontwerpers en modelijnen. Modeontwerpster Donna Karan is afgetreden als hoofdontwerper van Donna Karan International en was dus niet meer op de catwalk te vinden. Een ander label dat deze editie ontbrak was The Row van de zusjes Mary-Kate en Ashley Olsen, die hebben namelijk besloten om in Parijs te gaan showen. Tevens is de goedkopere lijn van Marc Jacobs, Marc by Marc Jacobs, gestopt. Maar in het Ziegfield Theatre showde hij wel zijn andere lijn Marc Jacobs. De ontwerper - liet een groot aantal topmodellen –en Beth Ditto- zijn collectie presenteren, waarbij het publiek zich tevens vergaapte aan de art Deco stijl van het theater. De looks waren een mix van Amerikaanse vlag-bh’s, baseball jasjes, wollen truien over glimmende rokken en rood gestreepte avondjurken.

6. Nieuwe ontwerpers bij DKNY

Met het terugtreden van Donna Karan zijn er in april twee nieuwe ontwerpers aangesteld die DKNY zouden gaan leiden: Dao-Yi Chow en Maxwell Osborne. Hoewel ze bekend staan om nu streetwear look, presenteerden ze nu een glamour-collectie. De meeste looks waren zwart-wit en klaar voor de rode loper, maar er waren ook verwijzingen naar hun eigen stijl.

7. Een plussize show van Project Runway

Het tiende seizoen van het bekende televisieprogramma Project Runway is nog in volle gang, maar had wel een plaatsje veroverd op de officiële kalender van New York Fashion Week. De Amerikaanse kandidaten presenteerden allemaal een collectie, die beoordeeld werd door een jury van het programma. Onder leiding van Heidi Klum gaven Nina Garcia, Zac Posen en Carrie Underwood hun visie op de collectie. Het meest opvallend was de plussize collectie, waarbij de modellen in nauw aangesloten creaties van kant over de catwalk liepen. De vrouwelijke plussize collectie werd onder luid gejuich ontvangen. Wie voor welke collectie verantwoordelijk was bleef geheim, omdat het programma nog steeds uitgezonden wordt. Volgens kenners zou de plussize collectie van deelneemster Ashley Nell Tipton, die al eerder opvallende ontwerpen met kant maakte en tijdens haar opleiding ook al plussize kleding ontwierp.

#projectrunway #marykayus

Een video die is geplaatst door FancyNCR (@fancyncr) op

8. Thema’s: vrijheid, sportief en commercieel

Opvallend veel ontwerpers kozen voor een sportieve insteek. Alexander Wang, die net weg is bij modehuis Balenciaga en tevens zijn tienjarig jubileum als ontwerper vierde, kwam met een collectie vol sportieve en jonge looks, die heel erg streetstyle waren. Hij verwees naar sluitingen van American football-ballen, en combineerde glanzende jasjes met gerafelde jeans. Victoria Beckham combineerde eveneens het stadse leven met sportieve looks; haar collectie had veel sportieve kleuren als rood en wit, effen stoffen en hibiscusprints die verwezen naar de surfcultuur. Wie ook in tropische sferen zat, was Tommy Hilfiger. Hij bouwde een catwalk van steigerplanken en legde een klein meer aan, inclusief zandeiland met roeiboot. Op de achtergrond een beach bar, compleet met rieten dak. De modellen toonden ontwerpen vol kleur en streepjes; gebreide jurken, korte jurkjes die wijd uitliepen, maxi jurken, hippie-shorts en triangelbikini’s.

9. Aandacht voor diversiteit: Madeleine Sutart en Rebekah Marine

De schreeuw om diversiteit in de modewereld werd in New York beantwoord. Zo was er veel aandacht voor het Australische model Madeleine Sutart, die het Syndroom van Down heeft. Ze liep mee in de FTL Moda show, waar overigens nog meer modellen met beperkingen in meeliepen. Ook model Rebekah Marine was te zien, zij werd geboren zonder arm en heeft een bionische prothese. Het label Hood by Air stuurde zijn modellen met shaping make-up de catwalk op, als statement voor imperfectie. Marc Jacobs gaf zijn modellen juist geen enkel make-upje voor de show. Victoria Beckham kreeg overigens veel kritiek op haar modellenkeuze; de modellen waren ultradun.

10. Vallende modellen: stunt of toeval?

De start van de Fashionweek ging gepaard met een val van model Candice Swanepoel, die struikelde over haar ongestrikte schoenen tijdens de show van Givenchy. Hoewel dat een onhandig ongelukje was, maakte Open Ceremony er juist een statement van, wat voor veel verschrikte gezichten op de eerste rij zorgde. De modellen, of eigenlijk dansers van het New York City Ballet, lieten zich op onverwachte momenten ‘vallen’, en stonden gechoreografeerd weer op.

Ballet dancers/models falling on purpose at @openingceremony #nyfw @elleusa

Een video die is geplaatst door Nikki Ogunnaike (@nikkiogun) op

11. New York Fashion Week levert 900 miljoen dollar op

Dat mode in New York big business is, bevestigde congreslid Carolyn Maloney tijdens het evenement. De New York Fashion Week levert namelijk 900 miljoen dollar op voor de stad, zo liet ze weten. Uit een rapport dat ze samen met Joint Economic Comittee publiceerde, bleek dat 532 miljoen dollar direct is uitgegeven door het publiek. Ontwerpers betalen ook mee aan de inkomsten van de stad, zo geven ze gemiddeld 200.000 dollar uit per Fashion Week, waarvan 15.000 tot 60.000 dollar wordt uitgegeven aan de locatie. Met 900 hoofdkantoren van grote modemerken waar zo’n 180.000 mensen werken is New York de grootste modestad ter wereld. Zeker 6 procent van de inwoners van de stad werkt in de mode-industrie, die voor een 2 miljard dollar aan inkomsten per jaar zorgt.

New York Fashion Week
NYFW