• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • 38 procent van de mode- en beautymerken start een samenwerking in 2019

38 procent van de mode- en beautymerken start een samenwerking in 2019

Door Marjorie van Elven

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |ONDERZOEK

De modeindustrie wordt gedomineerd door de letter ‘X’. Supreme x Louis Vuitton, Crocs x Post Malone, H&M x Love Stories, Burberry x Vivienne Westwood. Mode draait tegenwoordig om samenwerkingen en het ziet ernaar uit dat deze trend zich voortzet in 2019. Uit een enquête onder 149 directeuren van mode- en beautymerken, uitgevoerd op initiatief van Glossy, gaf 38 procent van de respondenten aan dat zijn of haar bedrijf dit jaar een samenwerkingscollectie zal lanceren. Van de respondenten werkt 41 procent in de modebranche. Samenwerkingen worden, in plaats van pop-up stores, evenementen en winkelopeningen, beschouwd als dé marketingtool voor 2019.

Waarom zijn modemerken zo dol op samenwerkingen?

Hoewel het samenwerken met een ander merk geen nieuw fenomeen is, zijn het sociale media die de bereidheid van merken tot samenwerken hebben vergroot. Steeds meer consumenten wenden zich tot platforms als Facebook en Instagram om nieuwe producten te ontdekken. Samenwerken met een label dat dezelfde doelgroep dient, is op die manier een geweldige manier om de aandacht te trekken voor een productlancering. Ana Roncha, cursusleider van de masteropleiding Strategic Fashion Marketing aan het London College of Fashion, stelt dat sociale netwerken - met name Instagram - hebben “geholpen om strategieën als samenwerkingen, limited editions en uitverkoop te promoten”. Hoe meer publiek, hoe meer aandacht.

De belangrijkste reden dat consumenten geïnteresseerd zijn in samenwerkingscollecties in mode, is volgens Joanne Yulan Jong, oprichter van adviesbureau Yulan Creative, dat het aantrekkelijk klinkt: het geeft hen het gevoel dat ze twee merken voor de prijs van één kopen. “Hoewel het prijskaartje hetzelfde kan zijn, heeft de consument op de één of andere manier het idee dat ze het vaker zullen dragen.”

Samenwerken is echter alleen effectief als het goed wordt aangepakt. Merken moeten hun partners zorgvuldig selecteren, want samenwerkingscollecties die er niet goed uitzien, kunnen falen. “Werk samen met merken die dezelfde waarden hanteren als je eigen merk. Wat consumenten uit je collectie moeten kunnen opmaken, is dat jij ze beter begrijpt dan dat ze hadden gedacht. Spreek ze aan met items die aansluiten bij hun lifestyle,” legt Nick Paget, Senior Menswear Editor bij WGSN, uit.

Hoewel de modeindustrie in 2019 gevuld zal blijven met X’en, kan deze strategie aan sterke verliezen als iedereen gaat samenwerken. Daarom zien we nu al dat merken die strategie aanpassen om het effectiever te maken, of het nu gaat om langdurige collaboraties of het samenwerken met bedrijven in onverwachte sectoren, voor ongebruikelijke producten. Denk aan woonartikelenbedrijf Ikea dat Saville Row-kleermaker William Hunt uitnodigde om pakken te ontwerpen die matchen met het beddengoed van de winkel - onbekend terrein voor beide partijen. Op dezelfde manier riep Smeg, een bedrijf in huishoudelijke apparaten, de hulp in van landgenoot Dolce & Gabbana voor een op Sicilië geïnspireerde keukenapparatuurlijn. Gucci ontwierp onlangs een limited edition boekomslag voor het poëzieboek van Florence Welch, uitgegeven door Penguin Books. Het lijkt erop dat merken steeds verder buiten hun kaders moeten denken.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op FashionUnited.com. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: courtesy of Burberry, courtesy of Ikea, courtesy of Dolce & Gabbana

Dolce & Gabbana
Gucci
Samenwerking