• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Adidas verliest strepenzaak

Adidas verliest strepenzaak

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Adidas beschouwt de verticale strepen op zijn kledingproducten als exclusief eigendom, maar het Gerechtshof van Den Bosch denkt daar anders over. Vele textielproducenten zijn al door het Duitse sportkledingconcern voor de rechter gedaagd wanneer zij strepen op een eigen product hadden gebruikt. Zo gauw een kledingstuk met verticale strepen in de etalages verschijnt - ongeacht twee of drie strepen - volgt er meteen een rechtszaak.

Twee keer verloor Adidas, beide keren voor het Europees Hof. In 2000 verzette Marca Mode zich met succes tegen het concern, in 2003 won het in Nederland geregistreerde Fitnessworld Trading Ltd zijn zaak.

Eind maart deed het Gerechtshof van Den Bosch uitspraak in een zaak die Adidas tegen Hennes & Maurtis had aangespannen. Ook dit keer koos de rechter de zijde van Adidas' tegenpartij. In het verlengde daarvan namen ook C&A en Vendex (V&D) met voldoening kennis van het vonnis. "Dit is een baanbrekende uitspraak in het merkenrecht", stelt Gino van Roeyen van Banning Advocaten in Den Bosch, de raadsman van H&M. Van Roeyen is gespecialiseerd in intellectueel eigendomsrecht en strijdt al sinds 1997 voor Hennes & Mauritz (H&M) tegen Adidas. Destijds moest H&M broekjes en shirtjes uit de Nederlandse winkels halen, die op mouwen en broekspijpen twee strepen droegen.

Van Roeyen verwacht dat Adidas tegen de uitspraak in beroep zal gaan, te beginnen bij de Hoge Raad. Daarna kan het concern zich nog richten tot het Benelux-Gerechtshof en het Europees Hof. Daar staat tegenover dat H&M, C&A en Vendex nu meer recht van spreken krijgen met schadeclaims, omdat zij zich ten onrechte aangesproken kunnen voelen door Adidas. (Bron: Brabants Dagblad)

Adidas