• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Anti_Fashion Project dringt aan op een meer circulaire modeindustrie

Anti_Fashion Project dringt aan op een meer circulaire modeindustrie

Door Anne-Sophie Castro

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Parijs - Met de oprichting van het Anti_Fashion Project promoot Stéphanie Calvino transparantie en positieve verandering in de modeindustrie. Het project, dat een extensie is van het manifest van de Nederlandse trendwatcher Lidewij Edelkoort, doelt erop om een grote groep partijen in de modebranche samen te brengen en hen te wijzen op een meer verantwoorde manier van werken.

Calvino rolde in 2007 de modeindustrie in als consultant voor La Maison Méditerranéenne des Métiers de la Mode in Marseille (MMMM). Later voerde ze diverse projecten uit bij de Chambre Syndicale de la Couture et La Fédération Française du Prêt-à-Porter (FFPAP). Daar deed ze uitgebreide kennis van de sector op, en werkte ze aan een op een interdisciplinair systeem gebaseerde samenleving. FashionUnited sprak Calvino over het Anti_Fashion Project, tips voor succes in de branche en haar toekomstplannen.

Kun je ons wat meer vertellen over Anti_Fashion Project?

Het project startte in juni 2016, volgend op de publicatie van Lidewij Edelkoort’s manifest in 2015. Destijds was ik het beu dat verschillende modebedrijven in Frankrijk wel praatten, maar weinig actie ondernamen. En toen werd Li’s manifest gepubliceerd. Ik kende haar niet, dus ik mailde haar met een voorstel gebaseerd op de inhoud van het manifest, namelijk het samenbrengen van merken, industriële bedrijven en studenten. Ze antwoordde instemmend en daarna zijn we meteen begonnen.

Anti_Fashion is een hartenkreet voor de modeindustrie. Het doel van het initiatief en haar bijeenkomsten is bedrijven en consumenten te verenigen en wakker te schudden. Onze focus ligt op het creëren van bewustzijn van meer verantwoorde productiemethoden en een meer doordachte consumptie.

Dit project omhelst alleen mode, en met mode worden trends bedoeld. In onze bijeenkomsten bespreken we biomimetica, landbouw, economie, mode en design.

Om Sébastien Kopp, medeoprichter van Veda, te citeren: alles wat we doen is een politieke handeling en alles heeft impact. Wat we op ons bord hebben liggen, welk T-shirt we dragen, de relatie die we hebben met onze buurman.

Wie kan aan het project deelnemen?

Anti_Fashion is een laboratorium waarin we conferenties, workshops en een mentorproject organiseren. We zijn daarbij gericht op jongeren in prioritaire ontwikkelingsgebieden. Het is gratis en open voor het publiek. Het lijkt me bijvoorbeeld goed om de lokale slager uit te nodigen om deel te nemen aan onze conferenties.

Op welke manier help je merken om een sociaal bedrijfsbeleid of meer verantwoorde methoden te omarmen?

Veel merken nemen contact met ons op. Ik weet soms niet hoe ik moet reageren, omdat ik niet denk dat ik de oplossing heb. Iedereen heeft namelijk de oplossing, en het sleutelwoord is ‘transparantie’. Ik citeer vaak mijn grootmoeder die in 1914 werd geboren. Ze was al met upcycling bezig zelfs voordat het woord in de mode raakte! In die tijd hadden mensen niet de gewoonte om producten steeds weg te gooien en nieuw te kopen; ze respecteerden het materiaal en de producten. Ze wisten hun etensresten en afvalstoffen te transformeren tot nieuwe items!

Beschouw je jezelf als contra-systeem?

Nee, dat denk ik niet. Is het contra-systeem om te zeggen dat de economie van morgen een proces van sociale rechtvaardigheid zal doormaken? Is het contra-systeem om mensen bewust te maken en te inspireren met een gevoel van verwondering? Is het contra-systeem om een lofzang voor traagheid voor te dragen?

Wat zijn wat jou betreft de nieuwe sleutels tot succes voor modebedrijven in deze hoek van de branche?

Wees transparant en doe alles vanuit het hart. Werk samen en schuif je ego aan de kant. We hebben het hier over het opbouwen van een samenleving gebaseerd op een interdisciplinair systeem.

Kun je ons vertellen over je diverse samenwerkingen en projecten die deze aanpak zullen implementeren?

Dit initiatief heeft me enorm veel geschenken en fijne ontmoetingen met mensen geboden. Het mentorproject dat is bedacht tijdens een diner met Sébastien Kopp, medeoprichter van Veda, in Parijs in december 2016 is cruciaal wat betreft het creëren van bewustzijn bij mensen om zaken anders aan te pakken.

Wat zijn je projecten voor dit jaar?

De organisatie van de volgende Anti_Fashion-ontmoetingen, die op 28-29 juni 2019 in Marseille zullen plaatsvinden, met de jury van het mentorproject dat wordt gehouden op 27 juni 2019. Ik wil in de toekomst ook projecten elders plannen, in andere steden en landen.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.FR en .UK. Vertaling en bewerking vanuit het Engels: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: Anti_Fashion Project,+ Stéphanie Calvino /Portraits ©Anne Loubet

Anti Fashion Project
Circulariteit
dode mode
Duurzaamheid
Global Fashion Stories
LI EDELKOORT
Lidewij Edelkoort
mode is dood
Modeindustrie
stephanie calvino
Transparantie