• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Barbara Langendijk gebruikt alternatieve manieren voor ontwerpen

Barbara Langendijk gebruikt alternatieve manieren voor ontwerpen

Door Laurie van Deventer

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

In het midden van de catwalk hangt een verlichte zandloper aan het plafond. Het is nog niet duidelijk waarvoor deze dient. Het licht gaat uit, Japans getinte muziek begint te spelen en uit de zandloper begint zand te stromen. Het eerste model loopt de catwalk op in een witte, lange creatie. Het publiek werd verrast toen het model direct werd gevolgd door negen andere modellen. “Het moest een performance worden, waarin de collectie centraal staat. Op die manier probeer ik me te onderscheiden van anderen ontwerpers," zegt Barbara Langendijk tegen FashionUnited.

Alternatieve manieren voor het ontwerpen van kleding

Langendijk is naar Japan afgereisd om ideeën op te doen voor haar nieuwe collectie. “Ik heb me daar verdiept in de traditionele ambachten, natuurlijke materialen en recycling technieken. Vanuit deze indrukken heb ik een rol techniek ontwikkeld, waarbij losse lappen stof op een bepaalde manier worden gerold om een vorm te creëren,” zegt de ontwerpster. De alternatieve manier van ontwerpen is een terugkerend thema in het werk van Langendijk. Voor haar afstudeercollectie maakte ze namelijk gebruik van klemmen om vormen te creëren. “Ook ben ik geïnspireerd geraakt door de kimono. Dat silhouet vind ik prachtig. De kimono bestaat ook uit een paar grote lappen stof die met een paar steekjes aan elkaar vast werden gemaakt.” De naam van de collectie is ‘Riches from Rags’ en bestaat uit lange creaties van aardkleurige tinten met uitzondering van een rode creatie. Van de bamboe die Langendijk heeft meegenomen uit Japan heeft Roderick Pieters schoenen voor de collectie ontworpen. “De stofkeuze voor de collectie is geïnspireerd op oude tafelkleden, gordijnen en gerecyclede losse lappen. Voor de collectie heb ik ook gebruik gemaakt van gerecyclede stoffen.”

De show wordt gekenmerkt door rust en respect. “Toen ik in Japan was, viel het me op dat Japanners traditioneel gezien veel tijd nemen om dingen te doen. Dat vond ik heel erg mooi en dat wilde ik gebruiken voor mijn show. Door de komst van digitale media heeft tijd en aandacht een andere waarde gekregen in onze huidige Westerse maatschappij. De zandloper in de show staat voor de gelimiteerde tijd die mensen tegenwoordig hebben," vertelt Langendijk.

Langendijk krijgt beurs van stimuleringsfonds Creative Industrie

In 2013 studeerde Langendijk af aan de Artez Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Tijdens haar studie liep de ontwerpster stage bij Walter van Beirendonck in Antwerpen en Proenza Schouler in New York. De Nederlandse ontwerpster werd in september 2014 geselecteerd voor een beurs in de Deelregeling Talentontwikkeling van het stimuleringsfonds Creative Industrie. “Door de beurs kon ik naar Japan reizen. Voordat ik daar naartoe ging heb ik een aantal lezingen bijgewoond en verschillende cursussen gevolgd. Daarnaast zorgt de beurs ervoor dat ik me volledig kan focussen op mijn werk en kan ik een betere kritische blik ontwikkelen. Zo kan ik mezelf inhoudelijk verbeteren," vertelt Langendijk. Momenteel richt de ontwerpster zich op het ontwikkelen van innovatieve materialen en nieuwe manieren van constructies. “Eind 2015 zou ik graag met de collecties naar het buitenland gaan. Bij voorkeur Londen, omdat het iets minder conservatief is dan Parijs. New York is ook een droom.”

Foto’s: Peter Stigter

AFW
amsterdamfashionweek
barbaralangendijk