• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Berghaus: terug van weggeweest

Berghaus: terug van weggeweest

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Het gaat goed met de Berghaus Fashion Group. De jassenfabrikant die bekend is van de labels Damo, Daite en Berghaus krabbelt na een gedwongen doorstart in 2006 weer omhoog en komt sterker terug dan ooit tevoren. "We zijn met 28 procent gegroeid en ik verwacht dat we deze lijn kunnen voortzetten."

Een nieuw begin

De Nederlandse mantelfabriek Berghaus kent een lange geschiedenis. Het bedrijf werd in 1882 opgericht door Heinrich Berghaus als 'De eerste Nederlandsche Dames-en Kindermantelfabriek'. In 2006 moest het bedrijf zich echter failliet laten verklaren na liquiditeitsproblemen. Berghaus werd toen overgenomen door een consortium van een drietal financiers met een kledingachtergrond en kon na een doorstart opnieuw beginnen in afgeslankte vorm. Bedrijfsactiviteiten zoals distributie, grondstoffen en het atelier werden uitbesteed en ook het personeelsbestand moest flink worden uitgedund om de kosten te drukken.

Nu, ruim een jaar naar de doorstart, gaat het weer goed met de jassenfabrikant die inmiddels naar de naam Berghaus Fashion Group luistert. Henk Foppen, salesmanager bij Berghaus, is erg blij met de snelle groei. "We zijn destijds ruim 30 procent van onze klanten verloren, maar gelukkig is een grote groep klanten het bedrijf altijd trouw gebleven en zijn we vrij snel keihard teruggekomen. De doorverkoop kon in die tijd gewoon doorgaan en ook de zomercollectie die volgde werd goed verkocht. Vanwege onze lange geschiedenis en goede naam hebben we direct een tweede kans gekregen. We zijn nu met 28 procent gegroeid en ik verwacht dat we deze lijn kunnen voortzetten."

Ook de verhuizing van Diemen terug naar hun roots in het Berghaus Plaza in Amsterdam was een stap in de juiste richting. Foppen beaamt: "De locatie in Diemen was te groot. En daarbij is het World Fashion Center natuurlijk 'the place to be' voor confectiebedrijven. Als je een heel goed product hebt, vinden je klanten het niet erg om iets verder te rijden, maar zodra het even wat minder gaat nemen ze die moeite niet meer. De klant moet weten dat ze altijd bij ons terecht kan, de hele dag door. Service staat bij ons voorop. Het gaat niet alleen om de verkoop, maar ook om een goede nazorg. We willen samenwerken om sterker te staan. Als de consument tevreden is, is onze klant blij en wij ook."

De kracht van Damo en Daite

De Berghaus Fashion Group heeft momenteel drie labels; Damo, Daite en Berghaus, maar richt zijn pijlen met name op de eigenwijze Damo en Daite. "Damo is 30 jaar geleden opgericht als het brutalere zusje van het toenmalige label Berghaus," vertelt Foppen. "Het is een vrouwelijk en elegant merk met een eigenwijze touch." Damo richt zich op een brede doelgroep en is al jarenlang het populairste label onder de vleugels van Berghaus. "We hebben in al die jaren de markt zien veranderen en leeftijd speelt geen echte rol meer. Zo worden de jassen van Damo gedragen door zowel twintigers als vijftigers. We moeten als fabrikant daarom nauw rekening houden met de pasvorm omdat een vrouwenlichaam door de jaren heen nou eenmaal verandert." Eén van de belangrijkste artikelen binnen de Damo collectie in de wollen jas. Het bedrijf koopt dit materiaal al jarenlang bij dezelfde fabrikant. Het is de fast-mover binnen Damo.

Het merk Daite bestaat nu vijf jaar. Kenmerkend voor Daite zijn de opzichtige dessins en bonte kleuren die doorlopen in de voering. Volgens Henk Foppen moet je Daite zien als een beleving waarin alles net een beetje anders is. Berghaus Fashion Group slaat dan ook met Daite een hele andere weg in. De ontwerpster krijgt volledig carte blache. Foppen legt uit: "Ontwerpster Tessa Koops treedt veel naar buiten toe en haar uitgesproken persoonlijkheid spreekt de doelgroep erg aan. Ook showt ze met Daite nu al twee jaar op de Amsterdam International Fashion Week en dat geeft dit relatief jonge label natuurlijk een megaboost." Daite is in korte tijd een begrip geworden in de nationale én internationale modewereld, want ook in landen als Rusland, IJsland en Japan zijn ze weg van de vrolijke jassen. "We krijgen dagelijks tientallen mailtjes van mensen over de hele wereld die op zoek zijn naar een jas van Daite," zegt Foppen. "We houden al deze aanvragen nauwkeurig bij, zodat we hier later gemakkelijk op kunnen inspelen." De collectie van Daite bestaat overigens niet alleen uit jassen. Sinds twee seizoenen zijn er ook jurken en huispakken te koop. Verdere expansie is dan ook niet meer te vermijden.

Tot slot is er nog Berghaus, de jongste telg uit de Berghaus familie. Het label is na de doorstart in de markt gezet en richt zich specifiek op het nichesegment. Berghaus levert nu 15 procent van de omzet. Het is maar een kleine speler en Foppen wil dat graag zo houden.

Kijken naar de toekomst

Met alleen al 300 verkooppunten in Nederland en een groei van 28 procent in het eerste jaar na de doorstart, kan de Berghaus Fashion Group met een goed gevoel terugkijken. Nu het bedrijf weer op hetzelfde niveau zit als voor de doorstart, is er ruimte om concrete toekomstplannen te maken. "We willen net als met Damo, ook met Daite heel Europa veroveren. We kennen de Europese markt goed en het succes van Daite kunnen we nu uitbuiten. We willen het marktaandeel als een olievlek uitspreiden. Binnenkort zal Daite ook in een nieuwe winkel op Schiphol liggen: Dutch Heroes, speciaal voor jonge ontwerpers."

Maar ook Damo, dat al pan-Europees verkrijgbaar is, zal een extra injectie krijgen. "Damo was lang een merkloos artikel. Sinds een aantal jaren zit er een label in de jas. De klant kent Damo natuurlijk wel, maar wij willen dat ook de consument de Damo merkbelevenis ervaart.

Henk Foppen ziet in de toekomst graag nog een aantal dingen anders in de mantelsector. "We zijn tegenwoordig allemaal manager van iets, maar de technische know-how die een bedrijf juist nodig heeft, sterft uit of verhuist naar het Verre Oosten. Ik merk hierdoor dat veel bedrijven verdwijnen. Ook stoffenfabrikanten waar wij mee samenwerken. Dat vind ik erg spijtig." Ook de vroege uitverkoop baart hem zorgen. "In november moeten onze jassen al voor de helft van het geld weg en daar schaam ik me voor. We verkopen de winter in de zomer en de zomer in de winter. We moeten het seizoen gewoon het seizoen laten, net als vroeger. Maar of dat ooit gaat lukken? Ik betwijfel het."