Binnenkijken: couture en kunst Claes Iversen tentoongesteld in hotel MAI

De sweater, het overhemd, de trenchcoat, het pak, de little black dress: het zijn basisstukken in de meeste garderobes. In zijn nieuwe couturecollectie laat couturier Claes Iversen zien dat er met die basale concepten eindeloos veel mogelijk is. De indrukwekkende collectie, getiteld ‘Transformers’, staat tot 20 februari opgesteld in het Amsterdamse hotel MAI aan de Geldersekade. De expositie is open voor publiek. FashionUnited was aanwezig bij de opening en biedt een kijkje in de tentoonstelling.

Creatieve inspiratie door beperkingen: Claes Iversens collectie ‘Transformers’

Voor de collectie heeft Iversen de vijf sleutelstukken uit de alledaagse kledingkast elk doorontwikkeld tot vijf spectaculaire silhouetten. Zo transformeerde Iversen de sweater tot een reeks volumineuze, gelaagde creaties, waarin het basisconcept al bijna niet meer te herkennen is. Wie goed kijkt ziet echter de ronde schouders, capuchons en veters die zo kenmerkend zijn voor de sweater. “Ik wil laten zien dat deze items meer kunnen zijn dan gewone mode”, zei de ontwerper tijdens de opening van de expositie.

Over de totstandkoming van de collectie zei Iversen: “In haute couture is er creatief bijna teveel mogelijk. Dan zijn er beperkingen nodig.” Om zichzelf restricties op te leggen maakte hij voor de collectie gebruik van slechts twee stoffen: Flou, een dun, zijdeachtig polyester, en Mikado, een steviger, stijver polyester. De innovatieve materialen werden ontwikkeld in Japan. “Door klassieke, archetypische kledingstukken te ontleden en transformeren via een vastomlijnd stappenplan en met beperkte materiaalkeuze, vond ik juist onbegrensde inspiratie”, stelt Iversen in het persbericht over de couturepresentatie. De combinatie van texturen zorgt in de collectie voor dynamische contrasten. Sommige stukken zijn daarnaast uitvoerig bewerkt met borduursels en kralen. In de collectie zijn honderden uren handwerk gaan zitten.

Binnenkijken: couture en kunst Claes Iversen tentoongesteld in hotel MAI
Enkele stukken uit de couturecollectie. Credits: Jouke Bos

Op het snijvlak van mode, design en kunst

Iversen heeft zich het afgelopen jaar, naast haute couture, verdiept in beeldende kunst en interieurdecoratie. In november presenteerde hij al een expositie met eigen schilderwerk. In de couturepresentatie in het MAI zijn ook schilderijen van Iversen te zien, evenals een aantal wandtapijten van zijn hand. In de kunstwerken zijn de grafische lijnen en het kleurenpalet van zijn modecollecties te herkennen. Iversen in het persbericht: “Ik opereer met mijn werk op het snijvlak van mode, design en kunst. Omdat we deze collectie als installatie presenteren, kan iedereen de werken rustig en van dichtbij bekijken, net als kunstwerken.”

Binnenkijken: couture en kunst Claes Iversen tentoongesteld in hotel MAI
Schilderij van Claes Iversen. Foto: FashionUnited

Het Aziatisch geïnspireerde hotel MAI, dat in januari opende, vroeg de ontwerper en kunstenaar om een serie schilderijen te maken voor het hotel - een voor elke kamer. Ook richtte Iversen in de lobby een grote glazen kast in met varianten blauw-wit aardewerk uit China, Nederland (Delfts Blauw!) en Denemarken, waar Iversen vandaan komt. Het resultaat is een culturele dialoog, weerspiegeld in de glazen vitrines.

Iversen was afgelopen jaar toevallig in China voor opnames van de populaire televisieserie Wie is de Mol. Hij deed er inspiratie op voor de collectie, en voor de decoratie van het hotel. “Een prachtige samenloop van omstandigheden”, noemde Iversen de reis.

Binnenkijken: couture en kunst Claes Iversen tentoongesteld in hotel MAI
Schilderwerk van Iversen in hotel MAI. Op de rechter foto is ook de porseleinkast te zien. Foto's eigendom van Vondel Hotels

Homepagebeeld: Peter Stigter

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN