• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Casual mannenmode tijdens New York Fashion Week: Men’s

Casual mannenmode tijdens New York Fashion Week: Men’s

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |TERUGBLIK

Er gingen jarenlang discussies aan vooraf: wel-niet-wel-niet een speciale mannenmodeweek. In februari was de kogel door de kerk, het ging door. En nu is de eerste editie van NYFW: Men’s - met grote namen als Polo Ralph Lauren, Tommy Hilfiger en Public School - alweer voorbij.

Eerste editie New York Fashion Week:Men’s

Hoewel de eigen identiteit van het evenement nog moet groeien, bleek al wel dat de mannenmode in New York een stuk meer casual is dan de herenkleding die op Europese catwalks werd geshowd. In Londen en Milaan speelde de Dandy een centrale rol. De Dandy-man trend, simpel gezegd: mannenmode met vrouwelijke invloeden en ook een zekere mate van androgynie. Behalve mannen liepen ook vrouwen met de herencollecties over de planken.

De Amerikanen bleken toch wat gevoeliger voor mannelijkheid. Zo liet Public School - het merk dat in januari de Woolmark Prize won - zien dat mannenmode momenteel draait om vrijheid en vrije tijd. In de collectie: klassieke T-shirts, zwarte statement jassen en comfortabele joggingbroeken. Sportmode heeft er nog nooit zo high-end uitgezien.

Een belangrijk thema in de Amerikaanse mannenmode: hoe hoog kunnen de shorts worden. Shorts zijn het ultieme symbool van casual mode, maar de korte broeken lijken hun weg te vinden naar de luxe industrie. In New York wordt het kledingstuk gecombineerd met blazers.

Robert Geller ging compleet tegen de Europese ijdele-mannentrend in. En ook tegen alles wat we ooit hebben geleerd over mannenmode. Zijn collectie was functioneel: ruim vallende broeken en jumpsuits. Ja, mannen moeten ook geloven aan de fashionable overall, meent Geller.

Op de derde dag van New York Fashion Week voor mannen bleek bohemian een ding. Wel voorzichtig, want de Amerikaanse man reageert huiverig op mode die erg flamboyant wordt. De collectie van Greg Lauren bijvoorbeeld, was een mix van bohemian chic en streetwear.

Mannenmode New York is casual en draagbaar

De discussie over de komst van een mannenmodeweek in New York duurde jaren. Amerikaanse herenmodeontwerpers klagen al langer dat ze moeten showen tijdens een event met overwegend damesmode. Het grootste probleem is volgens de designers dat de New York Fashion Week in september plaatsvindt. Het seizoen begint immers al in juni met de shows in Londen, tijdens London Collections:Men de beurs Pitti Uomo in Florence en daarna de mannenmodeweken in Milaan en Parijs.

Ontwerper Tim Coppens, geboren en getogen in België, is blij met de mannenmodeweek in New York, zegt hij tegen persbureau AFP. "We zijn gevestigd in New York," verklaart hij zijn keuze om niet op een Europese mannenmoweek te showen. "Er is een vibe in New York, een frisheid, totaal anders dan in Parijs," zegt Coppens.

Oké, er was toch een vleugje Dandy op de catwalks in New York. Op de laatste dag showde John Varvatos rock 'n roll Dandy's uit de jaren zeventig.

Foto 1: Robert Geller
Foto 2: Public School
Foto 3: Tim Coppens

MANNENMODE
New York Fashion Week