• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Celstraf voor ontvangst steekpenningen

Celstraf voor ontvangst steekpenningen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De voormalig vice-voorzitter van het Amerikaanse Vans Inc heeft afgelopen maandag een celstraf van 71 maanden gekregen voor het aannemen van steekpenningen en smeergeld. Samen met een andere werknemer heeft Scott Andrew Brabson $ 4,7 (E 3,78) miljoen ontvangen van Chinese fabrikanten die schoenen en kleding maakten voor Vans.

Beide veroordeelden hebben begin dit jaar de overtreding al toegegeven voor de rechter. De rechter legde beiden niet alleen een celstraf op, maar veroordeelde hen eveneens tot het betalen van het bedrag aan ontvangen smeergeld aan hun voormalige werkgever.

Brabson (50) en zijn medepleger Jay William Rosendahl (48) zijn veroordeeld wegens spionage, het maken van buitenlandse reizen teneinde het betalen steekpenningen uit te lokken, fraude en het witwassen van geld. Beiden hebben de vier aanklachten bekend.

In de periode tussen november 1997 en december 2000 was Brabson vice-voorzitter van de afdeling toeleveranciers van Vans in Santa Fe. In deze functie had hij een goed overzicht over de verschillende fabrikanten welke leverden aan het schoen- en kledinglabel.

Jay William Rosendahl dankte zijn positie aan Brabson. Deze gebruikte in februari 1999 zijn macht om een handlanger binnen het bedrijf te krijgen. Rosendahl kreeg de functie van adviseur product ontwikkeling.

Tijdens bezoeken aan Chinese fabrikanten, vertelden Brabson en Rosendahl dat de opdrachten van Vans alleen zouden blijven komen wanneer smeergeld werd betaald. De hoogte van dit smeergeld kon oplopen tot 3 procent van de waarde van de orders.

De veroordeelden lieten de fabrikanten het geld storten op een bankrekeningnummer in Hong Kong. Van daaruit werd het geld naar de rekening van de onderneming gesluisd die door Brabson en Rosendahl was opgezet onder de naam StreamFlow Holdings Limited.

VF