Christine Boland: 8 tips voor zomer 2019
bezig met laden...
In een wereld waar technische veranderingen de boventoon voeren, zijn we meer en meer op zoek naar drie dingen: creativiteit, verbeelding en fantasie. Zo luidt het tenminste tijdens de door Appletizer georganiseerde trendseminar van Christine Boland voor spring / summer 2019. Deze drie termen zijn uitvoerig terug te vinden in de voorspellingen voor het volgende zomerseizoen.
Ondanks de benaming ‘trendseminar’, heeft Boland het niet over trends maar over ‘design language’. “Beeldtaal laat de tijdsgeest zien.” Uit die tijdsgeest abstraheert Boland vijf algemene beeldtalen met meerdere elementen elk. “Je hoeft natuurlijk niet alles te doen. Kijk wat je aanspreekt en ga daar mee aan de slag,” zo zegt ze tegen de aanwezigen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. FashionUnited selecteert 8 praktische voorbeelden.
Rococo
Waarom minder, als je ook kunt gaan voor meer? Overdaad is het keyword en hoe meer goud, brokaat en borduursels hoe beter. Het luxe gevoel wordt alleen maar verder aangezet.
Gezien bij: Louis Vuitton, Dolce & Gabbana
Foamy & Fluffy
Als een vorm van ontsnapping keren we ons massaal naar het sprookjesachtige en kinderlijke. Dit uit zich in aaibare stijlen met het nodige volume “waar je je tanden in wil zetten”, aldus Boland.
Gezien bij: Delpozo, Moschino
Patchwork van ambachten
Collecties bevatten steeds meer technische snufjes, waardoor een tegenreactie van ambacht opkomt. Verschillende technieken en structuren gaan nu samen in één kledingstuk of één look. Macramé, borduursels, haken, het past allemaal bij elkaar. Het samenspel en het in- en uitzoomen op details zorgt voor een levendig tafereel.
Gezien bij: Burberry
Art deco 2.0
Vrouwelijk maar toch sterk; de invloed van art deco komt weer terug. Georganiseerde lijnen, net ontwerp, maar door de stoffen toch rijk en vrouwelijk. De invloed van art deco was heel goed terug te zien bij Dries van Noten, aldus Boland. “De prints doen meteen denken aan art deco, maar als je werkelijk naast de items van die tijd houdt, zijn de ontwerpen van Dries van Noten nooit hetzelfde.”
Gezien bij: Dries van Noten
Geometrische structureren
Mede door de wetenschap en techniek kunnen we steeds meer patronen en algoritmes herkennen, zo ook in de natuur. Plissés zijn als de golven van de zee of de structuur van een schelp, lijnen doen denken aan een waterkolk en de vertakking van een boom of blad maken een patroon.
Gezien bij: Dion Lee
Plissés en fluide
Een oude bekende uit voorgaande seizoenen gaat in zomer 2019 ook nog goed mee. Vloeiende lijnen door middel van gladde en bewegelijke stoffen of gecreëerd door plissés die beweging simuleren.
Gezien bij: Dion Lee
Straatcultuur x wereldcultuur
“Verschillen en diversiteit moeten gezien worden als een kans voor nieuwe ideeën en oplossingen, als start van een gesprek tussen tegengestelde mindsets om gemeenschappelijke waardes te ontdekken.” Inspiratie uit verschillende culturen, wereld- maar ook straatculturen, gaan interessante dialogen aan aldus Boland.
Gezien bij: Jahnkoy, Stella McCartney
Klassiekers herzien
Klassieke ontwerpen zijn niet voor niets klassiek; ze zitten goed in elkaar en scoren elk seizoen. Om een item eigen te maken krijgen deze classics een nieuwe invulling, worden ze gedeconstrueerd of krijgen een onverwachte twist. Ook dit is een oude bekende uit voorgaande seizoenen, maar blijft doorzetten in de zomer van 2019.
Gezien bij: Martin Margiela
Beeld: Catwalkpictures en Jahnkoy Facebook