• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Conflict Brantano en FNV leidt tot acties

Conflict Brantano en FNV leidt tot acties

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Herhaaldelijk overleg tussen Brantano en FNV Bondgenoten heeft vooralsnog geen resultaat opgeleverd. De vakbond heeft acties aangekondigd en werknemers van het concern opgeroepen de schoenwinkels in Nederland voorlopig gesloten te houden. FNV Bondgenoten eist een sociaal plan voor 240 werknemers van Brantano in Nederland om de gevolgen van de overname van bijna 40 schoenwinkels door drogisterijketen A.S. Watson hier op te vangen.

Brantano heeft in een verklaring laten weten dat het bedrijf bij de onderhandelingen met en in de selectie van een potentiële overnemer van de Nederlandse verkooppunten, de werkzekerheid van het personeel steeds voorop heeft gesteld. Voor medewerkers voor wie dit niet mogelijk was, wordt gezocht naar de sociaal meest gerechtvaardigde oplossing. Brantano verwijt de vakbond een "niet-constructieve houding".

Volgens FNV Bondgenoten heeft Brantano eenzijdig een sociaal plan opgesteld dat voorziet in een aanvulling van 15 procent op een eventuele WW-uitkering. Het betreft de chauffeurs, gedeeltelijk arbeidsongeschikten en zestigplussers die geen nieuwe baan aangeboden krijgen bij een van de drogisterijen van A.S. Watson - dat o.m. Kruitvat exploiteert. Dit aanbod is voor de vakbond niet toereikend. Volgens Brantano is in totaal aan 17 werknemers geen werkzekerheid geboden en betreft het 3 chauffeurs, 9 langdurig zieken en 5 werknemers die ouder zijn dan 60 jaar. Het Belgische schoenenbedrijf is van mening dat het aanbod van werkzekerheid aan 93 % van de werknemers, de beste oplossing voor het personeel is. Verder wil Brantano de betreffende medewerkers waarvoor geen lange termijn oplossing kon worden gevonden, bijstaan "met maatregelen die de wettelijke ontslagvoorwaarden overstijgen".

Voorafgaand aan het overleg afgelopen vrijdag (7 januari) bleven op donderdag 36 van de 40 filialen van Brantano in Nederland dicht, wegens gebrek aan personeel. Nu is aangekondigd dat de staking doorgaat tot beide partijen tot overeenstemming komen.

Brantano