• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Denim voor dummies

Denim voor dummies

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Voor wie stiekem geen flauw idee heeft wat selvedge denim is. Wel heeft gehoord dat spijkerstof uit Japan de allerbeste is, maar geen idee heeft waarom. Of bluffend in de winkel staat en krampachtig probeert te verbergen niet te weten wat een jeans van raw denim is. Voor die mensen hebben we een spoedcursus.

FashionUnited vroeg Stacy Denzel Janmaat van House of Denim om de basis van denim uit te leggen. "Merken kopen vaak een denim doek in en laten daar een jean van produceren, maar het is belangrijk dat je weet wat de stof gaat doen, zodat je daar je ontwerp op kunt aanpassen."

Selvedge jeans

"Selvedge betekent letterlijk 'zelfkant'. Het gaat om de zijkant van een weefsel, in de lengterichting. Vroeger, tot de jaren vijftig, werd denim gemaakt op oude machines. Die shuttle looms konden niet breed weven. Daarom werd de rand afgebiesd met een wit zelfkantje. Zo gaat de stof ook niet raffelen. Eerst waren al die selvedge randen wit, maar omdat de weverijen de merken destijds uit elkaar wilden houden werd de zelfkant met een kleur doorgestikt. Zo heeft Levi’s nu rode selvedge.

Non-selvedge denim is breder en daarom gooi je minder weg van het doek. Je hebt minder afval. De enige reden dat consumenten selvedge jeans willen is nostalgie. Een tijdje geleden was authenticiteit de trend en moest alles met de hand gemaakt worden. Daar past selvedge bij."

Japanse denim

"De Japanners hebben de oude machines uit de Verenigde Staten opgekocht. Ze werken dus heel traditioneel. Je moet dan eigenlijk ook de term Otaku onthouden. Dat betekent dat ze in Japan obsessief bezig zijn met alle details. Ze sourcen dan ook de beste soorten katoen en indigo."

Indigo

"Dat is een kleurstof uit het plantje Indigofera. Maar inmiddels is het grootste gedeelte van de indigo synthetisch, dus aangelengd. Eigenlijk is het een wonder dat denim bestaat, want indigo pakt helemaal niet goed op katoen.

Je hebt het indigopoeder - zo verven de meeste merken - dat met zout wordt opgelost in water, wat je verwarmt. De baden waarin de doeken worden gedipt zijn eigenlijk groen. Na het dippen moet je wachten, en doordat de denim in aanraking komt met zuurstof wordt het blauw. Dan kun je opnieuw dippen, om een donkerdere tint te krijgen. Tot het op een gegeven moment niet meer pakt. Het is trouwens ook onmogelijk om synthetische stoffen met indigo te verven, daarom zit stretch voornamelijk bij de inslag, in de breedte van de stof."

Raw denim

"Er zijn veel termen voor hetzelfde: ongewassen denim. Raw is een term van G-star, Blue Blood noemde dat dry goods en Denham spreekt van virgin. Die termen zijn eigenlijk vooral branding. Het betekent dat het katoen de laatste keer water heeft gezien, tijdens het verven van de yarns. Als denimleek kun je ongewassen jeans herkennen, doordat de broeken heel donker zijn en vaak wat stugger.

De charme van ongewassen jeans is dat de broek een canvas van je leven wordt, want je creëert alle slijtplekken zelf. Je weet nog precies: 'Oh die vlek was van toen'. Het idee komt van de mijnwerkers die als eerste spijkerbroeken droegen. Ze trokken gewoon weer hun vieze jeans aan en wasten 'm af en toe in een beekje. Dat je je spijkerbroek in de vriezer moet leggen, vind ik wel onzin. Je moet 'm 's avonds gewoon uithangen voor het raam, niet meteen opvouwen en in de kast leggen, want dan wordt 'ie muf. En als je jeans echt niet meer fris is, hang ik mijn broek in de badkamer, tijdens het douchen. Vind je dat vies? Ik vind het wel meer iets voor mannen, aangezien de onderkleding van vrouwen minder stof bevat."

Finishing

"Dat zijn de wassingen die de jeans er ouder uit laten zien. Je hebt bijvoorbeeld stonewashing, letterlijk met stenen. Dat wordt vaak gebruikt, maar is niet aan te raden, want het kost veel water. Dan heb je ozon, een nieuwe techniek van Jeanologia, waarbij jeans gebleekt worden met gas. En laser. Je kunt dan een patroon in de computer laden, wat in de broek wordt gebrand. En verder heb je sanding, waarbij een broek met schuurpapier wordt bewerkt. Dit alles wordt nog steeds met de hand gedaan.

Er zijn veel ontwikkelingen in finishing. Dan heb ik het over stoffen inweven. Zo heb je sinds kort een Aloe Vera finish, die je benen moisturist. Of een LSD jeans aka the party pants.”

Foto: Rogério Martins via Pexels

aprildenim
Denim
denim bloggers
Denim City
denim voor dummies
drydenim
houseof denim
Jeanologia
Jeans
Jean School
ongewassen denim
rawdenim
sanding
selvedge Denim
selvegde
stacy denzel janmaat
stonewashing
voor dummies
Zandstralen