• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Deze Nederlanders doen mee aan de Global Denim Awards

Deze Nederlanders doen mee aan de Global Denim Awards

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Het is bijna zover: de Global Denim Awards 2016. Van de elf deelnemers zijn er vijf afkomstig uit Nederland. Wie zijn deze Nederlandse ontwerpers? Wat hebben ze geleerd tijdens het productieproces en hoe vonden ze het samenwerken met de weverijen? FashionUnited stelt ze aan je voor.

Tess van Zalinge (Knitdigo, Taiwan)

Bekend van: haar eigen collecties tijdens Amsterdam Fashion Week. Van Zalinge studeerde in 2012 af aan Amsterdam Fashion Institute Amsterdam en deed in 2014 mee aan MOAM Collective voor Hema.

Roots

“De collectie is een mooie balans tussen mijn Nederlandse roots en invloeden uit de Chinese cultuur.”

Breien met denim

“De samenwerking die ik aan ben gegaan is een bijzondere; het is namelijk een breifabriek in plaats van de gebruikelijke denim weverij. Knitdigo is innovatief in de denimwereld, omdat zij breisels maken met denim. Dit is een vernieuwend en onbekend terrein, waardoor er veel ruimte was voor experimenten in deze samenwerking.”

Grote afstand

“De samenwerking was heel spannend, omdat je op een grote afstand met elkaar communiceert. Maar de reis naar de fabriek in Taiwan (samen met Martijn Nekoui) was heel verhelderend. Het werd ons goed duidelijk hoe zij werken en hoe wij daarop kunnen anticiperen, experimenteren en innoveren.”

Mogelijkheden

“Het samenwerken met een grote fabriek als Knitdigo en hoe je jouw ideeën het beste kan communiceren is wel iets waar ik veel van heb geleerd tijdens dit proces. Buiten het feit dat ik nog nooit met denim heb gewerkt; vanaf de dag dat ik werd geselecteerd voor Global Denim Awards is mij hele atelier denim gaan ademen. De mogelijkheden zijn zo groot; dat had ik in eerste instantie niet gedacht. En het is echt een heel tof materiaal om mee te werken.”

Denim van de toekomst

”Door met Knitdigo te hebben samengewerkt ben ik ervan overtuigd dat deze breitechniek de denim van de toekomst is.”

Lisa Konno & Karin Vlug (Prosperity Textile, China)

Bekend van: Lisa Konno toonde diverse collecties tijdens Amsterdam Fashion Week. Ze studeerde in 2014 af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Karin Vlug studeerde ook in dat jaar af op dezelfde opleiding, en zij won in 2014 de Frans Molenaar Couture Award.

Vervolg op Collectie

“De collectie wordt een uitvergroot vervolg op onze vorige samenwerking ‘Collect’. Voor deze collectie leek het ons interessant om industrieel verwerkt denim en handmatig bewerkt denim te combineren met verschillende hand- en machinetechnieken. Wat we al kunnen verklappen is dat je veel knopen kan verwachten.”

Processen

“Bij de productie komt er al zoveel kijken, voordat er überhaupt sprake is van het in elkaar zetten van een spijkerbroek. Het spinnen, verven, weven, coaten, wassen, drogen, persen, verstevigen, controles en vervoer. Het was heel mooi om te zien hoe systematisch deze processen in werk werden gezet en om de machines hiervoor in werk te zien. “

Andere functie

“Het meest opvallende wat ik heb geleerd tijdens het proces is dat bijna alle jeans tegenwoordig stretch hebben. Enerzijds heeft jeans al jarenlang hetzelfde uiterlijk en heeft het al jaren een monopolie in het straatbeeld. Anderzijds is denim totaal veranderd van functie en is het van super stevige en dikke workwear getransformeerd naar een zo comfortabel mogelijke stretch broek, bijna 'jogging-achtig’. ”

Favoriete item

“Onze oversized denim jas en de tassen die we in samenwerking met tassenontwerpster Adinda Anna hebben ontwikkeld.”

Marina van Dieren & Christina Albrecht (Advance Denim, China)

Bekend van: Van Dieren en Albrecht studeerden dit jaar (2016) allebei af aan ArtEZ.

Zelf opgegeven

“We hebben ons zelf opgegeven voor de Global Denim Awards. We kenden de wedstrijd van vorig jaar en het leek ons een interessant project om te doen als vervolg op ons afstuderen. De Denim Awards biedt een podium en ruimte voor het creëren van een nieuwe collectie. Voor ons als net afgestudeerden was er nog zoveel te onderzoeken en juist om dat met elkaar te doen was een heel leerzaam proces.”

Spectrum van denim

“In de collectie ga je veel stoffen zien waarbij je je afvraagt of het wel denim is. We hebben het hele spectrum van wat denim is en kan zijn gebruikt.”

Vloeibaar proces

“Het was een heel vloeibaar proces van ideeën schetsen, ontwerpen en herzien. Ook in de ontwikkeling van de stoffen. We streefden niet naar een bepaalde uitkomst en namen mee wat er in het proces ontstond.”

Veel verschillende denim

“We hadden beiden wel een beetje met denim gewerkt, maar het was nooit een specifieke focus in onze ontwerpen. We wisten ook niet van het bestaan van zoveel verschillende soorten denims en de verschillende kwaliteiten. Dat gegeven hebben we ook meteen gebruikt in onze collectie.”

Weinig tijd

“Het was een heel snel proces waarbij we veel keuzes moesten maken in korte tijd. Totaal het tegengestelde van afstuderen, waarbij je bijna een jaar de tijd hebt om onderzoek te doen en keuzes te maken hadden we nu een maand de tijd.”

Anbasja Blanken (ITV Denim)

Bekend van: Blanken is geen onbekende meer in de modewereld. Ze studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU), liep stage bij Viktor & Rolf. In 2013 werd ze geselecteerd voor de Lichting en in 2014 deed ze mee met Moam Collective. Dit jaar debuteerde ze met haar eigen label tijdens de januari-editie van Amsterdam Fashion Week.

Denim familie

“De samenwerking met ITV Denim was fantastisch. Ik beschouw ze echt als familie.”

In een maand

“Het maken van de collectie was best intensief. Maar ik ben zo onwijs trots dat ik zo'n collectie heb weten te maken in een maand tijd. Ik ben super dankbaar voor de fijne samenwerking met de weverij en ook mijn team.”

Prijs

“Het prijzengeld steek ik graag in mijn bedrijfje; om eindelijk een grote atelier te nemen en om met een fantastisch team te werken aan geweldige collecties voor de Ala Blanka-broeken. Maar natuurlijk ook voor de show tijdens Amsterdam Fashion Week in januari.”

Roosmarijn Koster (Arvind, India)

Bekend van: Koster studeerde aan het Amsterdam Fashion Institute en behaalde haar master op de ArtEZ Fashion Masters. Ze werkt inmiddels als senior designer bij Gaastra, en heeft ook gewerkt bij Scotch & Soda. De ontwerpster heeft tevens een eigen label: Heren van Koster.

Relevantie

“HTNK zag een collectie van mij uit 2010 en vond dat zo spannend en relevant dat ze me graag wilde laten participeren bij de Global Denim Awards.”

Trip van mijn leven

“Vanaf het moment dat ik landde in Ahmedabad was ik ontzettend geïnspireerd. Het is een magische plek waar zoveel geschiedenis ligt, ook in indigo en handgeweven materialen. Ik kreeg heel veel energie van dit prachtige land en de bijzonder mensen. Het was echter ook een zware klus, omdat je in korte tijd een collectie moet zien te maken en met mensen samenwerkt die je nog niet kent. Maar ik had dit voor geen goud willen missen; dit was waarschijnlijk de trip van mijn leven.”

Vegetable indigo

“Ik gebruik alleen Khadi in mijn collectie; dit is een Indiaas hand gesponnen en hand geweven materiaal. Dit wordt door ‘vegetable indigo’ geverfd. Hierdoor is het bijzonder duurzaam en het zijn prachtige stoffen met een uitgesproken karakter. Veel stijlen hebben een sportieve benadering en worden gecombineerd met traditionele Indiase items. Verder heb ik ultieme denim klassiekers geüpdate. De rijke handgeborduurde campagne artworks lijmen alles aan elkaar.”

Uitgangspunt

“Ik heb geleerd dat denim zoveel karakter heeft dat ik mijn ontwerpen daar op aan wilde passen. De handfeel en stand van dit handgeweven denimdoek is heel dankbaar wanneer je het genoeg respecteert. Normaal gesproken ontwerp ik een stijl en zoek ik een materiaal dat daar goed bij past, dit keer was het materiaal het uitgangspunt. Hierdoor is het een hele coherente capsule collectie.”

Kracht van een 5-pocket

“De kracht van een mooie 5-pocket is zorgen dat je weinig verandert aan het traditionele recept; de kust van het weglaten en respecteren van de klassieke elementen.”

Duurzaamheid

“Het gaat er veel over in de denim- en modewereld en dat is logisch, maar volgens mij staat het al vast dat er geen weg terug is. Duurzaamheid is een gegeven en Arvind is zich daar al heel lang op een positieve manier bewust van.”

In oktober, de maand waarin denimbeurs Kingpins en de Global Denim Awards plaatsvinden, besteedt FashionUnited aandacht aan Denim. Voor alle artikelen over denim, klikt u hier.

Beeld: Global Denim Awards, Roosmarijn Koster

Denim
Global Denim Awards