Digitale mode tijdens een fysieke modeweek: Zo ging het op Amsterdam Fashion Week
bezig met laden...
Wie na alle modeshows en -evenementen van Amsterdam Fashion Week nog niet genoeg had, kon op zaterdagmiddag als afsluiter de digitale modeshow van The Messyverse bijwonen. The Messyverse is een tweedaags festival dat zelfexpressie, beeldvorming en identiteit binnen nieuwe digitale werelden verkent. Dit jaar werkte het festival samen met Amsterdam Fashion Week.
Op de zonnige zaterdagmiddag 2 september verzamelen groepjes opgedofte modeliefhebbers zich voor de deur van het Felix Meritis aan de Amsterdamse Keizersgracht. Dat het dit keer om digitale mode gaat, hebben de bezoekers begrepen. De een draagt namelijk een futuristische, reflecterende zonnebril, de ander heeft zich in een felle outfit gehesen. Bovendien is er een dame aanwezig waarvan het lijkt alsof zij rechtstreeks uit de virtuele wereld naar Amsterdam is geteleporteerd; ze heeft lichtroze haar en is gekleed als een anime personage.
Future Front Row vindt plaats in de Concertzaal, waar in het midden een zwarte catwalk staat. In het midden van de catwalk hangt een transparant, gaasachtig doek. Het publiek verdeelt zich over de stoelen die aan beide kanten van de catwalk staan opgesteld. Het gaasachtige doek dient als scherm, waardoor bezoekers aan beide kanten van de catwalk de creaties kunnen bewonderen.
The Messyverse toont Future Front Row: Een virtuele modeshow op Amsterdam Fashion Week
Tijdens de digitale modeshow tonen acht digitale mode-artiesten hun creaties. Future Front Row trapt af met vier virtuele modellen van Augmented Weaving die duidelijk gebruikmaakt van de technologie. Zo wapperen de rode haren van een van de modellen golvend achter haar aan en lijkt het alsof de modellen de zwarte catwalk werkelijk aanraken. Bovendien wordt er gebruikgemaakt van diepte: hoe verder de modellen naar voren lopen, hoe groter ze worden en hoe verder ze naar achteren verdwijnen, des te kleiner ze worden.
Ook Evolve en Code Couture maken duidelijk gebruik van de technologie. Zo maakt Evolve zijn outfits interessanter door groene bliksemschichten om het model heen te laten flitsen en maakt Code Couture er een hele performance van door waterbelletjes op de modellen te projecteren die de looks maken. Wanneer de belletjes ploppen, is er zelfs geluid te horen.
Mutani is misschien wel de meest indrukwekkende deelnemer van Future Front Row. Het virtuele model verandert haar outfit van kleur terwijl zij over de catwalk manoeuvreert middels een moderne dans. Hoewel de 3D-beelden duidelijk op het transparante doek worden afgespeeld, lijkt het hier alsof het model zomaar de zaal in kan springen.
Wat kleding betreft, lijkt de digitale variant (nog) niet te tippen aan de authentieke modeshows. Zo kwamen nagebootste glitters bijvoorbeeld niet helemaal uit de verf. Daarnaast geldt voor de echte modeliefhebber: de stoffen moet je kunnen voelen en de details moet je tot je kunnen nemen. Dat was tijdens deze virtuele modeshow lastig. Aan de andere kant kunnen sommige virtuele creaties die op Future Front Row te zien waren, als realistisch beschouwd worden. Voor fans van de virtuele wereld, zal dit in ieder geval een geslaagde show geweest zijn. Dat bleek wel uit het luide applaus en het gejoel van het publiek aan het einde van de show.