Europees hof stemt voor Levi Strauss

In de laatste uitspraak in de reeds jaren durende juridische strijd tussen Levi Strauss en de Britse supermarktketen Tesco, heeft het hoogste Europese hof bepaald dat Tesco haar import van buiten de EU moet staken, en zo de zogenaamde 'grijze markt' een halt moet toeroepen. Alleen zo kan het uit San Francisco afkomstige Levi's haar merk en bestaansrecht veiligstellen.

Sinds 1998 importeren Tesco en Costco originele Levi's 501 jeans van leveranciers van buiten de EU tegen lage prijzen, en dumpen deze in hun discount winkels. Levi Strauss heeft altijd geweigerd op haar collectie aan Tesco en Costco te verkopen, omdat dat haar dealer- en verkoopbeleid ernstig in gevaar zou brengen. Het merk als zodanig loopt door de activiteiten van beide discounters gevaar, mede op basis van oneerlijke concurrentie.

De beslissing van het Europese hof is bindend voor rechtspraak in andere EU landen. Ook in de Benelux kan men terugvallen op deze uitspraak. Tijdens de rechtszaak had parfum- en tabaksfabrikant Zino Davidoff zich aan de zijde van Levi's gemeld, en heeft discount retailer Costco zich aan Tesco's zijde opgesteld. Met de uitspraak, verklaarde het hof dat retailers binnen de EU de toestemming nodig hebben van de eigenaar van een merk om goederen te kopen buiten de EU, en deze te verkopen onder de gangbare prijzen.

Tesco geeft nog niet op, zij zullen producten als de Levi 501's blijven verkopen, maar dan uit de EU gehaald. Tesco verwacht £150 miljoen 'grijze markt'producten te verkopen dit jaar. Zij had echter gehoopt om de verkopen te kunnen verdubbelen, door het kopen buiten de EU, prijzen zouden verder dalen, en het de collecties uitgebreid.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN