• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Drones en Ugly sneakers: De toekomst van inkoop bij luxeketen The KaDeWe Group

Drones en Ugly sneakers: De toekomst van inkoop bij luxeketen The KaDeWe Group

Door Weixin Zha

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |INTERVIEW

Berlijn - Naarmate streetwear steeds meer met luxe samensmelt en functionaliteit modieus wordt, vervaagt de grens tussen zakelijke en vrijetijdskleding. Het vastleggen van deze evolutie is de taak van inkoper Colin Göbel-Thoma. In april ging hij aan de slag als (mode)inkoper voor Urban Sports bij de Duitse luxeketen KaDeWe Group, die drie van de meest iconische Duitse warenhuizen in Berlijn, Hamburg en München beheert. In een interview met FashionUnited legt hij uit hoe inkopers reageren op trends die worden versneld door social media, het probleem van sneakerretailers en over een paar onverwachte must-haves van het seizoen.

Je bent bij The KaDeWe Group gestart na werkzaam te zijn geweest bij warenhuizen Lodenfrey en Peek & Cloppenburg. Wat spreekt je het meest aan in jouw nieuwe baan bij de KaDeWe Urban Sports divisie?

”Het pionieren maakt het speciaal. Niet veel winkels omarmen dit, terwijl dat voor ons juist heel belangrijk is.”

Is het lastig een pionier te zijn als inkoper in de modeindustrie, nu traditionele inkoopmethoden niet langer van toepassing zijn?

”Natuurlijk, je moet je een beetje aanpassen. De modeindustrie is versneld. Trends verspreiden zich via sociale media razendsnel, waardoor deze snel alomtegenwoordig en overal beschikbaar zijn. Je moet deze trends zeer snel herkennen en doorvoeren in je winkelruimte. Daarentegen moet je het ook opmerken als een trend voorbij is, cycli zijn veel korter geworden als gevolg van fast-fashion.”

Credits: Oberpollinger warenhuis | The KaDeWe Group

Hoe beïnvloeden versnelde trendcycli de manier waarop je bestellingen doet?

”Over het algemeen verandert de manier waarop we met leveranciers samenwerken. Voorheen plande je met pre- en hoofdcollecties. Tegenwoordig heb je te maken met flashcollecties in het seizoen, want ook leveranciers proberen ook in te springen op de nieuwste trends. We moeten flexibeler zijn met onze begroting en continu aanpassen tijdens het seizoen.”

Werk je met inkoopformules, zoals 80 procent gevestigde merken en 20 procent nieuwe labels?

”In de Urban Sports divisie moeten we meer lef hebben. We proberen niet vast te houden aan percentages. Het is waar dat we nog steeds bouwen op betrouwbare partners, bij wie we zeker zijn dat we een stabiele omzet genereren. Echter, het is bovenal belangrijk om continu nieuwe ideeën, trends en merken te bieden waarmee we onszelf en onze klanten up-to-date houden.”

The KaDeWe Group:

De KaDeWe group bestaat uit drie luxe warenhuizen: Kaufhaus des Westens in Berlijn, Oberpollinger in München, en Alsterhaus in Hamburg. De drie winkels werden aan het begin van de 20e eeuw gebouwd en behoren tot de herkenningspunten van hun steden.

De Thaise warenhuisexploitant Central Group nam in 2015 een meerderheidsaandeel van 50,1 procent in The KaDeWe Group, waardoor de Oostenrijkse retail- en vastgoedgroep Signa 49,9 procent overhield.

Conceptstore The Storey vormt de kern van de Urban Sports divisie. De conceptstore, die in oktober 2016 gelanceerd werd, tracht het karakter van baanbrekende concepten, zoals Dover Street Market in Londen en 10 Corso Como in Milaan, na te bootsen in de historische Oberpollinger winkel in München. De winkel biedt streetwear van merken zoals Adidas Originals, Carhartt en Wood Wood, en kiest voor sportieve en functionele trends binnen de mode. In het algemeen zal het urban wear segment tijdens de verbouwing een steeds grotere rol gaan spelen binnen The KaDeWe Group. Gadgets zijn er ook, van polaroidcamera’s tot koptelefoons tot scooters.

Je hoort vaak dat inkopers niet veel ruimte overhouden voor nieuwe inspiratie tijdens het doen van bestellingen. Hoe doe hij inspiratie op?

”We ontmoeten bestaande leveranciers op beurzen, maar maken ook separate orderafspraken. We proberen tijd te maken voor het ontdekken van nieuwe merken en te zien hoe de beurzen anders georganiseerd zijn. Naast beursbezoeken, reizen we tevens om inspiratie op de doen. Veel trends vinden hun oorsprong immers op straat. We zijn net terug uit Tokyo en Seoul, koplopers op het gebied van trends. Deze culturen zijn opener en implementeren sneller. Streetwear heeft daar een hele andere status bereikt en combinaties met luxe items komen veel voor.”

Credits: Super Asia Campagne The Storey

Naast inspiratie van de straat, welke beurzen blijven voor jou relevant?

”Pitti Uomo in Florence blijft een van de meest relevante beurzen voor herenmode en de streetwear trend neemt daar nu zichtbaar toe. Seek in Berlijn is voor ons een zeer belangrijke beurs, omdat het gericht is op noemenswaardige streetwear en urban labels, die allemaal bij elkaar komen in een relatief kleine ruimte. Steden als Londen, Parijs en Milaan blijven onze Europese bestemmingen.”

Wat is jou dit seizoen opgevallen op de beurzen?

”De jaren tachtig en negentig, retrothema’s en logo’s blijven zeer relevant voor streetwearmerken. We zien dat een hoeveelheid kleur steeds geliefder wordt, dus we hoeven niet langer louter zwart, wit en donkerblauw te kopen. Klanten worden gedurfder en gaan voor kleur en opvallendheid. Hetzelfde geldt voor sneakers, die steeds groter worden met een grover silhouet, geïnspireerd door merken als Balenciaga, die de markt vormen.”

Welke merken weerspiegelen je observaties en zijn interessant voor jou als inkoper?

”Merken die deze trends zichtbaar hanteren zijn bijvoorbeeld Adidas, Fila, Champion, Ellesse en Kappa. Wat de meer sportievere merken betreft, vernieuwen The North Face, Columbia en Patagonia zichzelf met streetwearcollecties.”

Foto: Colin Göbel-Thoma

Wat zijn de musthaves van het seizoen?

”Een absolute musthave zijn tube socks (kniehoge sportsokken). Ze komen momenteel in iedere collectie en samenwerking voor. We zien ook veel ‘dad gympen’, ugly sneakers en crossbody tassen. Ook items die niets met mode te maken hebben, zoals technische gadgets van speakers tot drones. Nog een reden waarom we ons richten op een meer conceptueel aanbod.”

Elektronische gadgets, valt dat niet buiten het klassieke profiel van een modeinkoper?

”Ja, ik koop deze gadgets niet zelf. Dat is de taak van mijn collega’s in de desbetreffende afdelingen. Met inkoop werken we zeer nauw samen, ook met de reis- en rugtassenafdeling, omdat we weten dat we de beste kennis van ieder product in ons concept moeten presenteren.”

Geeft dit ook weer hoezeer het beroep van inkoper in de loop der jaren is veranderd?

”Digitalisatie heeft een grote impact want trendonderzoek kan onderweg worden gedaan via je smartphone. Voorheen was je meer afhankelijk van bezoeken aan beurzen of bepaalde belangrijke steden. Nu komen onderzoek en inspiratie in alle fases van het proces voor. Daardoor is het meer divers geworden.”

Ik mag dus aannemen dat jij ook een Instagramaccount hebt?

”Ja.”

Hoeveel accounts moet je als inkoper tegenwoordig volgen?

”Het gaat niet zozeer om het aantal, maar een inkoper moet vaak op Instagram kijken, waarschijnlijk een paar keer per dag.”

Mensen winkelen ook anders in dit tijdperk van alomtegenwoordige technologie. Hoe heeft dat jouw beslissingen in het inkoopproces beïnvloed?

”We moeten meegaan met wat leveranciers in de digitale wereld aanbieden. Klanten van een KaDeWe, een Oberpollinger, een Alsterhaus, verwachten dat we de producten van merken in huis hebben die elders niet verkrijgbaar zijn. Zo onderscheiden we ons van de rest.”

Betekent dat dat The KaDeWe Group met gevestigde sportschoenwinkels van Berlijn tot München moet concurreren voor de meest gewilde sneaker ‘drops’?

”Iedere leverancier moet zijn eigen cluster opbouwen. Onze groep heeft zeer goede relaties met merken en daar zijn we trots op. We zijn een van de weinige warenhuizen met toegang tot de producten van diverse internationale merken in heel Europa. Dat zijn producten waar onze concurrenten niet aan kunnen komen. Zo kunnen met de meeste sneakerwinkels concurreren.”

Waarom geloof jij nog steeds in de kracht van fysieke winkels?

”We geloven er heel sterk in, omdat onze winkels als iconen van hun steden worden beschouwd. Berlijn zonder de KaDeWe is bijna ondenkbaar; het is namelijk de derde meest bezochte bestemming, vlak na de Brandenburger Tor. We kunnen de klant iets bieden dat hij online niet kan krijgen. Het is een belevenis en een plek waar je graag tijd doorbrengt, anderen ontmoet, en waar je inspiratie opdoet.”

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited.de. Vertaling en bewerking uit het Engels: Wendela van den Broek

Foto: The KaDeWe Group

inkoop
Inkoper
KaDeWe
MULTIMEDIA
Oberpollinger
The KaDeWe Group
the storey