• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Duurzaamheid en innovatie op de Dutch Sustainable Fashion Week-catwalk

Duurzaamheid en innovatie op de Dutch Sustainable Fashion Week-catwalk

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

In een industrie die constant te maken heeft met uitdagingen op het gebied van grondstoffen, waterverbruik, luchtvervuiling, textielafval en arbeidsomstandigheden, lijkt duurzaamheid soms wellicht nog ver weg.

Toch houden steeds meer ontwerpers en merken rekening met het welzijn van het milieu en fabrieksarbeiders: Zara lanceert een milieuvriendelijke kledingcollectie, Stella McCartney geeft een milieu-winst- en verliesrekening vrij en H&M zet zich in voor het recyclen van oude kledingstukken. Hoewel duurzame mode tegenwoordig geen geitenwollensokken-imago meer heeft en consumenten steeds bewuster worden, blijft bij veel van hen echter de vraag waar zij duurzame kleding precies kunnen kopen. Die vraag wordt op de catwalk van de derde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week (DSWF), die dit jaar van 7 tot en met 16 oktober plaatsvindt, beantwoord.

Tijdens The Streetwear Fashion Show en de Dutch Design Fashion Show die FashionUnited op maandagavond bezocht, toonden verschillende duurzame merken en designers hun milieuvriendelijke kleding- en accessoirecollecties, om consumenten zo te laten zien waar duurzame mode verkrijgbaar is.

Beide modeshows vonden plaats op de landelijke Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober in De Hallen in Amsterdam-West, die voor de gelegenheid waren omgetoverd tot een mini-duurzaamheidsmarkt. Met op de achtergrond live harpmuziek, gespeeld door een dame in klederdracht, werd fairtrade koffie gemaakt en werden diervriendelijke huiden verkocht. Gasten die The Streetwear Fashion Show en de Dutch Design Fashion Show in het cultureel centrum bezochten, kregen bij binnenkomst een flesje biologische frisdrank of groene thee, geproduceerd door kleine boeren.

Duurzame merken tonen collecties tijdens The Streetwear Fashion Show

De eerste van de twee modeshows, The Streetwear Fashion Show, toonde de collecties en creaties van verschillende ‘groene’ en duurzame merken. Studenten, bloggers, retailers en andere geïnteresseerden kwamen kijken naar de collecties van onder andere Inti Knitwear, Miss Green, Haikure en Granny’s Finest. Zij presenteerden minimalistische, voornamelijk zwart-witte ontwerpen geproduceerd van 100 procent gerecycled materiaal, handgemaakt door senioren, voorzien van QR-code om het productieproces te tonen en gemaakt in samenwerking met de lokale bevolking van Ecuador. “Het is eigenlijk heel draagbaar”, “Het ziet er niet oubollig uit” en “Dit zou ik ook wel dragen”, waren reacties van het tamelijk jonge publiek.

Nieuwe technologieën op de Dutch Sustainable Fashion Week-catwalk

Duurzame mode is dit jaar echter niet het enige waar de DSFW om draait. Niet alleen wil initiatiefnemer Goodbrandz zich met het thema ’What if this...could talk’ richten op de informatie en verhalen achter een duurzaam kledingstuk door middel van hangtags in verschillende kledingwinkels door het hele land, ook geeft het agentschap aandacht aan het innovatieve karakter van duurzaamheid. Zo werd de tweede modeshow later op de avond, de Dutch Design Fashion Show, waarbij Nederlandse ontwerpers als Monique Collignon, Van Jos en Natalie de Koning hun duurzame collecties toonden, op een bijzondere manier geopend. Niet een model, maar een drone leidde de nieuwste tas van MyoMy over de catwalk. ”Met de nieuwe ‘BE ICONIC collectie’ van MyoMy, bekend van de ‘My Paper Bag’, maken wij opnieuw een statement. Iconische en tijdloze tassen gerestyled naar de trend van nu. Met het gebruik van drones tijdens de fashion show hebben wij dit visueel willen maken,” aldus Marja Baas, oprichtster van het label, in reactie op de opening van de catwalkshow.

#dsfw #modeshow #drone #myomy #bag

A video posted by watMooi (@watmooi) on

“Momenteel draait duurzaamheid in de modewereld vooral om innovatie. Nieuwe technologieën spelen een belangrijke rol. Dit met betrekking tot recycling en circulaire mode, maar ook tot nieuwe, minder milieubelastende, grondstoffen die ontwikkeld worden,” vertelt Cécile Scheele, eigenaresse van Goodbrandz. “Dit innovatieve proces heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Hier zag je deze baanbrekende ontwikkelingen. Het gebruik van drones past natuurlijk ook goed binnen het innovatieve karakter dat met duurzame mode te maken heeft.”

Nederlandse ontwerpers tonen duurzame creaties tijdens Dutch Design Fashion Show

De opening door MyoMy werd gevolgd door onder andere Monique Collignon, die haar Collignon The Conscious Collection voor de lente en zomer van 2017 toonde. Net als bij haar twee voorgaande collecties, zijn ook deze ontwerpen gemaakt van Waste2Wear-stoffen, gemaakt van gerecyclede petflessen. “Ik sta niet alleen voor ’empowering women’, maar ook voor ’empowering’ in de breedste zin van het woord. Dat betekent dat niet alleen de meeste stoffen waarmee ik werk hergebruikt zijn, maar dat ik ook bezig ben met de werkomstandigheden van van producenten die bij mijn collectie betrokken zijn,” aldus Collignon over haar collectie.

About tonight . Being part of @dutchsustainablefashionweek #Collignon #theConsciousCollection #seelinkinprofileabove

A photo posted by Monique Collignon (@moniquecollignon) on

Opvallend was de collectie van de in 2012 afgestudeerde modestudente Judith van Vliet, die wel heel duidelijk gebruikmaakte van grondstoffen. Met op de achtergrond een live gezongen versie van het toepasselijke lied Levitation, toonden de modellen creaties als een bovenstuk van katoenplantjes, een weefplank als clutch en oorbellen met katoenbollen.

De Dutch Sustainable Fashion Week duurt nog tot en met 16 oktober en vindt met verschillende evenementen plaats in zo’n 500 modezaken in Nederland.

Beeld: FashionUnited

DSFW
Dutch Sustainable Fashion Week
Duurzaamheid
Innovatie