• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Duurzame textiel innovaties: biogaren van kelpvezels

Duurzame textiel innovaties: biogaren van kelpvezels

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Grondstoffen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, natuurlijke vezels zoals katoen zijn erg arbeidsintensief en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus het is hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited verder in op deze duurzame alternatieven en textiel innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden.

Het in New York gevestigde AlgiKnit is een onderzoeksbureau gericht op biomaterialen. De organisatie heeft een composteerbaar garen ontwikkeld uit overvloedige biopolymeren die kunnen worden omgevormd tot draagbaar textiel. Anders gezegd: AlgiKnit maakt biogaren van kelp, zeewier of algen uit het biopolymeer ‘alginaat’.

“We streven ernaar om in een closed loop productieketen te werken, waarbij we materialen met een significant lagere milieu impact dan normaal textiel gebruiken, en om duurzame bio-textielalternatieven op de kleding- en schoenenmarkt te brengen,” aldus het bedrijf op zijn website.

Biogaren is hernieuwbaar, closed loop en milieuvriendelijk

AlgiKnit ontwikkelt biomaterialen uit een van de meest recyclebare en snelst groeiende organismen op aarde - kelp, laminaria digitata om precies te zijn. Het is een grote bruine alg, ook bekend als vingerwier. Het groeit tien keer sneller dan bamboe en wordt in aquatische boerderijen in kustgemeenschappen over de hele wereld gekweekt, vaak door vissers en vrouwen die zo ook in het laagseizoen inkomsten hebben.

Kelp in kustwateren absorbeert ook voedingsstoffen uit de landbouw en rioolafval, die beiden de kustomgeving kunnen veranderen. Dit herwint voedingsstoffen voor de volgende generatie biomaterialen en verbetert zo het milieu. Kelp is dus een ideaal materiaal voor de toekomst van een duurzame textielproductie.

AlgiKnit haalt alginaat uit kelp en combineert dit met andere hernieuwbare biopolymeren voor de productie van garen. Het is sterk en rekbaar genoeg om met de hand of machinaal te breien, om het te kunnen gebruiken voor textielproductie. Het eindproduct kan worden geverfd met natuurlijke pigmenten.

“We passen een extrusieproces toe om ons biopolymeermengsel in een gloeidraad te veranderen. We extruderen de mix in een zoutbad dat biogaren geneest,” legt AlgiKnit uit. Maar dat is nog niet alles. Om verspilling te minimaliseren, worden alle producten gebreid. Met deze techniek kan AlgiKnit producten ontwikkelen met weinig tot geen afval.

En wanneer de levenscyclus van de textiel tot een einde komt? Geen probleem - het kan opnieuw worden gebruikt. “Als het is versleten of als je het niet meer wilt, kan het worden afgebroken door de micro-organismen en voedingsstoffen die worden herwonnen om de volgende generatie materialen te voeden,” zegt Aleksandra Gosiewski, medeoprichter van AlgiKnit, tegen Creative Bloq. “Ik zie een toekomst waarin de materialen die we gebruiken, kunnen worden getransformeerd om de volgende generatie producten te voeden.”

2018 is nu al een spannend jaar voor AlgiKnit: de in beginfase verkerende start-up neemt deel aan het RebelBio Accelerator-programma in Londen. De deelname is onderdeel van een investeringsdeal van 100.000 Amerikaanse dollar via RebelBio en moederbedrijf SOSV. Het bedrijf is ook verkozen als een van de vijftien start-ups die zullen deelnemen aan het Plug and Play-initiatief van Fashion for Good.

AlgiKnit is opgericht door Tessa Callaghan, Aaron Nesser en Aleksandra Gosiewski en is ontstaan uit BioEsters, het winnende team uit de BioDesign Challenge 2016. AlgiKnit blijft streven naar een materiaalgedreven ontwerpbenadering gebaseerd op biopolymeren, met de genereuze steun van het Fashion Institute of Technology. Het bedrijf wordt ook gesteund door de American Association of Textile Chemists and Colorists (AATCC), National Geographic en start-up accelerator RebelBio.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited UK. Vertaling en bewerking: Tessa Guntlisbergen.

Beeld: AlgiKnit website en Facebook; laminaria digitata via Stemonitis/Wikipedia

AlgiKnit
DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES