• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Duurzame textiel innovaties: hennep vezels

Duurzame textiel innovaties: hennep vezels

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Grondstoffen zijn steeds moeilijker verkrijgbaar, natuurlijke vezels zoals katoen zijn erg arbeidsintensief en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex zijn niet echt milieuvriendelijk, dus het is hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited verder in op deze duurzame alternatieven en textiel innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden.

Hennepvezels zijn een van de meest veelzijdige natuurlijke vezels en zijn zeker niet alleen geschikt voor jute, een associatie die al decennia’s lang bestaat. Tegenwoordig kunnen hennepvezels gebruikt worden voor verschillende soorten stoffen. In elke regio wordt namelijk een ander type geproduceerd. In een droge en warme regio worden veel jute-achtige stoffen gemaakt bijvoorbeeld, maar in de koelere regio’s worden dunnere stengels geproduceerd die leiden tot een stof die veel weg heeft van linnen. Daarnaast is hennep een snelgroeiende plant die weinig water nodig heeft en waar geen bestrijdingsmiddel of kunstmest voor gebruikt hoeft te worden. Katoen, in vergelijking, heeft veel meer water nodig en het duurt langer voordat het katoen geoogst kan worden. Deze oogst resulteert uiteindelijk ook nog in minder vezels per hectare.

Maar daar houden de voordelen van hennepvezels niet op - verre van. De vezels zijn eveneens sterk - ze zijn veerkrachtig en kledingstukken gemaakt met het materiaal gaan langer mee dan katoenen kledingstukken en verliezen niet zo makkelijk hun vorm. Daarnaast dood textiel gemaakt van hennep bacteriën waardoor ze op natuurlijke wijze antibacterieel zijn. De kleding die gemaakt wordt van hennepvezels dient ook als een soort ‘airconditioning systeem’ omdat het de drager warm houdt in de winter en koel in de zomer. Als laatste: hennepvezels hechten makkelijk aan verf en verkleuren niet gemakkelijk waardoor het kledingstuk dezelfde vorm en kleur behoudt zelfs na meerdere keren wassen. Als bonus voor het milieu verbetert de productie van hennep de staat van de bodem doordat nutriënten worden toegevoegd en erosie wordt tegengegaan.

Hennep is een stof to dye for

So what’s not to like? Jammer genoeg is de associatie van de Cannabis sativa plant als drugs nog steeds aanwezig, waardoor de productie en het gebruik van industriële hennep nog steeds wordt gehinderd, vooral in de Westerse wereld. Het is daarom niet verbazingwekkend dat China een paar stappen voorloopt als het aankomt op de productie van hennep omdat het land nooit het industriële gebruik van de cannabis plant heeft verboden zoals veel andere landen. Dit is de reden waarom China op dit moment verantwoordelijk is voor meer dan 50 procent van de wereldwijde productie van hennep en ook meer dan de helft van de 600 internationale patenten op hennepvezels en textielproductie heeft.

The Hempest, een producent van hennep kleding uit Boston, Massachusetts maakt gebruik van China’s uitgebreide kennis en ervaring op het gebied van hennepvezels en textiel: “We hebben veel verschillende stoffen van hennep onderzocht uit verschillende landen en kwamen erachter dat de variaties uit China superieur zijn op het gebied van kracht, zachtheid en draagbaarheid. Een aantal fabrieken in China doet zorgvuldig onderzoek om te bepalen wat de beste vezel is voor elk doel en wat de meest milieuvriendelijke manier is om een kledingstuk te maken zonder giftige chemicaliën of zware metalen,” aldus het bedrijf op de website.

“We werken direct met een van ‘s werelds meest geavanceerde en milieuvriendelijke hennep textiel producenten, van wie de strenge milieu kwaliteitseisen en eerlijke arbeidsomstandigheden ervoor zorgden dat ze het tweede lid werden van de Fair Wear Foundation. Alle kleurstoffen en stoffen die we gebruiken zijn Oeko-Tex gecertificeerd en voldoen aan de strenge Europese eisen in de industrie,” aldus The Hempest. De fabriek in China van het bedrijf is te zien in de video hieronder.

Aangezien grote merken zoals Adidas, Quiksilver en Patagonia producten van hennep aan hun assortiment hebben toegevoegd, is de populariteit van hennepvezels gestegen. Vandaag de dag zijn er veel merken zoals Woolrich, Cannabeings Designs, Hemp Authority en anderen die gespecialiseerd zijn in hennepkleding en accessoires die beschikbaar zijn via commerciële kanalen zoals Amazon. Naast het eigen merk van The Hempest, verkoopt het bedrijf ook kleding van Hoodlamb, Nomads, Prana en Uprise Hemp.

Toch zijn er nog een hoop stappen die gezet moeten worden aangezien industriële hennep nog steeds illegaal is om te produceren in het grootste gedeelte van de wereld. Dit alles ondanks de inzet van activisten, bedrijven, boeren en organisaties zoals Vote Hemp in de Verenigde Staten die de wet willen aanpassen en de associate van de plant met marihuana willen verwijderen.

Op dit moment is China de grootste producent van hennep terwijl de productie plaats vindt in Europa, Chili en Noord-Korea op een kleinere schaal. In de Europese Unie wordt ongeveer 15.000 hectare hennep geproduceerd met grote producenten in Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Beeld: Nomads mojito dress via The Hempest website; hemp jacket via Patagonia website; hemp stem with fibres - Natrij via Wikipedia

Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra

Duurzaam
DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
hennep vezels