• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Duurzame textiel innovaties: lotus vezel

Duurzame textiel innovaties: lotus vezel

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Nu grondstoffen steeds schaarser zijn, natuurlijke vezels zoals katoen erg arbeidsintensief zijn en vezels op petroleum-basis zoals acryl, polyester, nylon en spandex nou niet echt milieuvriendelijk zijn, is het hoog tijd om te praten over duurzame alternatieven voor het produceren van vezels en stoffen. In deze serie gaat FashionUnited verder in op deze duurzame alternatieven en textiel innovaties die wereldwijd ontwikkeld worden.

Het goede nieuws is dat er al veel alternatieven bestaan en alhoewel niet alle alternatieven geschikt zijn voor productie op grote schaal, is de veelzijdigheid van natuurlijke materialen verbazingwekkend. De lijst met alternatieve materialen voor textiel ziet er dan ook meer uit als een exotische boodschappenlijst - melk, netels, ananassen, algen, kokosnoot en de stelen van lotusbloemen, om maar wat te noemen. Vandaag focust FashionUnited zich op de laatstgenoemde, het gebruik van stelen van lotusbloemen.

Het maken van vezels van stelen van lotusbloemen kent een lange geschiedenis

Het gebruik van lotus vezels om stof van te weven klinkt misschien exotisch in de Westerse Wereld maar in landen zoals Thailand en Myanmar gebruiken dorpelingen al eeuwen de vezels van lotus stelen. Het proces is tijdrovend maar resulteert in een luxueuze stof die aanvoelt als een mix tussen zijde en ruw linnen. Nadat de lotus stelen zijn geoogst uit de meren, snijden ambachtsmensen het einde van de steel en trekken de lange, dunne vezels uit het midden. Dit moet binnen drie dagen na het oogsten gebeuren, anders zal het resultaat niet even mooi zijn. De verkregen draden worden vervolgens gewassen en te drogen gehangen voordat ze met de hand geweven worden op weefgetouwen.

Klinkt lastig en tijdrovend? Dat is het ook, maar het resultaat is niet te vergelijken met fast fashion items en is daar ook naar geprijsd. Een bedrijf in India - waar de lotus een nationaal symbool is - wil dat veranderen en heeft daarom een op maat gemaakt wit overhemd ontwikkeld van lotus stelen want naast de schoonheid van de stof, is er nog een voordeel - het materiaal is vlekwerend.

NoMark Lotus overhemden zijn vlekwerend

“Het is gewoon het beste shirt dat is gemaakt,” vertelt Binoy Ravjani, mede-oprichter en CEO van Hero’s Fashion Pvt Ltd tijdens een interview met Fashion2Fibre. Samen met Nikhil Ravjani zette hij een crowdfund campagne op, om het project te lanceren. Uiteindelijk behaalde het duo hun target niet en is het project nog niet van de grond gekomen. Desondanks vertelt Ravjani graag over het project. “Stof van lotus is de meest ecologische stof ter wereld. Afval wordt omgezet in een textiel van kwaliteit dat geen vervuilende grondstoffen nodig heeft zoals olie, elektriciteit, gas of chemicaliën tijdens het productieproces.”

Het productieproces bij het bedrijf is gelijk aan het traditionele proces dat we al eerder beschreven hierboven, de vezels worden verzameld en geoogst, gerold tot draden die vervolgens met de hand geweven worden met Thaise of Birmese weefgetouwen. Het enige verschil is dat deze stom het GOTS-certificaat draagt en het overhemd op maat gemaakt wordt voor elke klant.

Geen wonder dat het lichtgewicht, zijde-achtige en ademende overhemd een kalm en bijna meditatief effect heeft op de drager. Ravjani zweert zelf bij de helende eigenschappen van de stof - het kan tot een bepaalde hoogte hoofdpijn, hart problemen, astma en longproblemen oplossen. Daarbij heeft het NoMark Lotus shirt geen zwaar effect op het milieu omdat het niet zo vaak gewassen hoeft te worden en daardoor langer meegaat. Daarnaast heeft de stof nog enkele andere eigenschappen die bijdrage aan het lange leven.

“We hebben gekozen voor een hydrophobic nanotechnology in plaats van traditionele spray die slecht zijn voor het milieu en de stof ruw en niet ademend maken,” aldus het bedrijf op de website over de vlekwerende eigenschappen van het overhemd. Zelfs als je dus rode wijn, inkt, koffie of andere vloeibare stoffen morst, iets dat normaal gesproken het einde betekent van een kledingstuk, zal de vloeistof simpelweg van het NoMark Lotus overhemd af rollen.”

Samatoa Lotus Textiles specialiseert zich in lotus stoffen

Iemand in de kledingindustrie die geïnspireerd is om de stoffen in een eigen lijn te gebruiken hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden - of het weefgetouw in ieder geval niet. Er zijn bedrijven die zich specialiseren in het maken van lotus stoffen, bijvoorbeeld Samatoa Lotus Textiles in Cambodja. Het bedrijf gebruikt sociaal verantwoordelijke productie technieken om eco stoffen te maken die de vrouwen empowerment in het land ondersteunt. De stoffen worden gemaakt op de traditionele manier maar met nieuwe eco-vezels.

“Het behoudt van de omgeving, mensen eerlijk betalen, elk persoon met respect en waardig behandelen zijn onze voorwaarden voor een duurzame modewereld. Al onze medewerkers krijg een leefbaar loon, hebben rechten via vakbonden, betaald verlof en gezondheidsverzekeringen naast een veilige werkomgeving,” aldus de website van het bedrijf waar het ook laat zien hoe de lotus stoffen zijn gemaakt van steel tot stof.

Zoals te zien is, is lotus vezel veelzijdig en kan het gebruikt worden voor stoffen die meer voordelen hebben dan andere conventionele stoffen. De relatief hoge prijs lijkt het enige nadeel maar de veranderende vraag van de consument naar duurzamere kledingstukken van kwaliteit en met een kleine milieuafdruk moeten dit kunnen overkomen.

Beeld: Samatoa Lotus Textiles website; NoMark Lotus Facebook

DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
lotus vezel