• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • En de winnaar is... Youasme Measyou, Cultuurfonds Mode Stipendium 2015

En de winnaar is... Youasme Measyou, Cultuurfonds Mode Stipendium 2015

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Een prijs winnen is voor jonge ontwerpers een droom die in vervulling gaat en voor gevestigde designers de kroon op hun werk. Maar wat levert het eigenlijk op, zo’n award op je CV? FashionUnited.nl vraagt het de winnaars. In aflevering 7: Youasme Measyou van Mark van Vorstenbos en Twan Janssen, specialiseren zich in duurzame knitwear en jerseys voor vrouwen en mannen. Vorig jaar december namen de mannen het Cultuurfonds Mode Stipendium in ontvangst: een geldbedrag van 50.000 euro. FashionUnited.nl spreekt met Mark van Vorstenbos.

Hoe ging het precies in z'n werk, de nominatie voor het Cultuurfonds Mode Stipendium?
"We werden gebeld. We hadden er nooit aan gedacht. Een wedstrijd of prijs speelt toch meer als je net van de academie komt en wij zijn natuurlijk al een tijdje bezig. Dus het kwam als een complete verrassing. Tijdens het telefoontje hoorden we dat we genomineerd waren. We moesten nog wel een plan indienen en een begroting. Je moet namelijk heel duidelijk maken wat je van plan bent te doen met het geld. Je moet laten zien dat je het zinvol besteedt."



Wat dachten jullie na het telefoontje?
"Dat het een waanzinnige erkenning was. Vooral omdat het een inhoudelijke prijs is, of stipendium moet ik zeggen, gebaseerd op de relevantie van ons merk voor de toekomst van de Nederlandse mode. Wij hebben kennelijk de juiste snaar geraakt."

Hoe hebben jullie de uitreiking beleefd?
"Het was geweldig en bizar. Het Cultuurfonds Mode Stipendium werd uitgereikt tijdens het eerste Fashion Symposium, met als titel 'Time for Reflection'. Daardoor stonden we meteen landelijk in de spotlights. Dat was best intimiderend, maar op een leuke manier."

Kwam er veel op jullie af na de bekendmaking?
"Viel wel mee eigenlijk. Wel veel media-aandacht."

Wat waren jullie verwachtingen dat het Mode Stipendium zou opleveren?
"We hadden niet echt verwachtingen. Alleen dat het de druk van de ketel zou halen, financieel gezien. We hadden al plannen voor nieuwe projecten en die zouden mede dankzij het geld door kunnen gaan. Super fijn!"

Wat voor projecten?
"Nou, het was net rond die periode dat we besloten om niet meer elk half jaar een grote collectie uit te brengen. Tot die tijd deden we dat wel, we deden mee met het hele systeem van showrooms en retailers. Maar het paste niet meer goed bij ons.

Twan is in eerste instantie kunstenaar, ik modeontwerper. We werken nu meer op het grensgebied van mode vormgeving en kunst. Zo hebben we bijvoorbeeld kaarsen met portretten uit het Rijksmuseum ontwikkeld en een serie 3D geprinte zepen. Ook denken we na over andere vormen van presenteren. Dus geen grote catwalkpresentaties, maar bijvoorbeeld heel intiem, één-op-één."

Wat vinden retailers daarvan, met wie jullie al samenwerkten?
"We zijn nu minder afhankelijk van ze. Retailers vinden het interessant en inspirerend, maar ook wel moeilijk. Zij zijn namelijk wel heel erg bezig met het modesysteem. Maar we merken ook dat winkeliers zich aan het heroriënteren zijn, voornamelijk de avant-gardistische winkels dan."

Hebben jullie veel connecties overgehouden aan het Mode Stipendium?
"We hebben vooral ons netwerk uitgebreid, vooral met stylisten, fotografen, journalisten en pr personen. En we zijn in contact gekomen met winkels als Hotel Droog, wat sindsdien een verkooppunt is voor onze stukken."

De jury noemde jullie pioniers en wegbereiders voor globaal opererende nichemerken. Wat vind je daarvan?
"Mooie omschrijving. Globaal inderdaad, want we verkopen wereldwijd, al is het dan misschien onder de radar, in de zin dat we niet op alle populaire modesites staan. En we proberen constant vernieuwend te zijn, vooral als het gaat om de manier waarop we ons profileren en positioneren. We zijn ons merk bijvoorbeeld begonnen met een crowdfunding actie. Later hebben we Park Stores geopend, onder andere in het Vondelpark, met behulp van augmented reality. De collectie werd tussen de bomen geprojecteerd. Dat kon je zien via een app."

Heeft de jury ook advies gegeven?
"Het was vooral erkenning. Niemand zei: 'Goh, dat kun je beter zo doen'. We hebben wel gesproken over Youasme natuurlijk en toen kregen we vooral te horen dat we moeten blijven geloven in onze eigen kracht."

Is dat ook het belangrijkste advies dat je hebt gekregen in je loopbaan?
"Dat je trouw blijft aan jezelf? Het is wel één van de belangrijkste ja. Je moet vooral nooit proberen om iets of iemand anders te zijn, want dat lukt toch niet."

Waar werken jullie verder aan?
"We werken nu puur vanuit de inspiratie, niet meer met seizoenen. Het is vooral een oeuvre dat steeds groter en veelomvattender wordt, inclusief leren accessoires, sjaals, kaarsen en zepen."

Hoe zien jullie de toekomst?
"We gaan gewoon gestaag door. Door het Mode Stipendium is er eigenlijk niets structureel veranderd maar het werd wel een stuk makkelijker om onze plannen daadwerkelijk uit te voeren."

Foto winst modestipendium: RVDA
Foto ELCKERLYC, 3d geprinte kaarsen: J.W. Kaldenbach
Foto’ meanwhile, een remix van alle collecties tot nu toe: Robin de Puy

Cultuurfonds Mode Stipendium
en de winnaar is
mark van vorstenbos
ModeStipendium
twanjanssen
Youasme
Youasme Measyou