• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Eredoctoraat voor Ann Demeulemeester

Mode

Eredoctoraat voor Ann Demeulemeester

Door Anne Buis

20 mei 2016

Ann Demeulemeester heeft een bijzondere onderscheiding ontvangen: een eredoctoraat van de Université Libre de Bruxelles (ULB). De Belgische is de eerste modeontwerpster die de titel ‘doctor honoris causa’ mag dragen. Dat meldt de Standaard.

Demeulemeester ontving het eredoctoraat donderdagmiddag. Naast de ontwerpster kregen onder andere cineast Jaco Van Dormael en de Belgische econome Marianne Bertrand kregen een eredoctoraat. De ULB wil met deze keuzes de creatie, de verbeelding en de innovatie in de kijker plaatsen, stelt de Standaard.

In 2013 nam de ontwerpster afscheid van haar eigen modehuis. “Ik had het gevoel dat ik bereikt had wat ik wilde bereiken,” liet ze toen weten. “Er komt een nieuwe tijd aan, voor zowel mijn persoonlijk leven als het merk Ann Demeulemeester.”

Demeulemeester verwierf bekendheid met de Antwerpse Zes, een groep ontwerpers - Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dries Van Noten, Dirk Van Saene, Dirk Bikkembergs en Marina Yee - die in de jaren '80 afstudeerde aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Met hun sterke visie op de mode zorgden ze voor een nieuwe golf binnen de internationale mode en zetten ze Antwerpen internationaal op de kaart. In het najaar van 1988 besloten de Zes hun kans te wagen in Parijs. Ze showden gezamenlijk hun collecties in het hotel Saint James & Albany. Van daaruit gingen de Zes een voor een hun eigen weg.

Beeld: Facebook Ann Demeulemeester