China en de Europese Unie hebben maandag in Peking een akkoord bereikt over de textielkwestie. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bekendgemaakt. Chinese containers met broeken, truien en sinds kort ook T-shirts en beha's staan al geruime tijd vast bij de grenzen van de EU, omdat Europa een maximum heeft gesteld aan de invoer van deze producten. Het textielconflict begon in juni. Toen er importquota werden opgelegd voor de invoer van bepaalde categorieën kleding vanuit China. Daardoor dreigden bij kledingketens - met name in Noordwest Europa - echter enorme tekorten te ontstaan. Gevreesd werd voor lege schappen en stijgende kledingprijzen

Afgesproken is nu dat de tegengehouden containers textiel wel tot de EU mogen worden toegelaten en dat deze tellen voor de nieuwe importquota van 2006. De overeenkomst is gesloten onder voorbehoud van instemming door 25 lidstaten van de EU. Dit fiat wordt echter als een formaliteit beschouwd. Vertegenwoordigers van de Europese Unie onderhandelen al een week lang in Peking over de textielcrisis. Terwijl in januari een einde kwam aan een tien jaar oude internationale handelsovereenkomst en de mondiale handel in textiel werd vrijgegeven.

De Chinese export explodeerde vervolgens. De textielexport is met 29 procent gestegen. De uitvoer naar bijvoorbeeld Amerika steeg zelfs met 258 procent. De VS en de EU waren dan ook bezorgd over de gevolgen voor hun eigen textielindustrie. China nam onder internationale druk zelf ook maatregelen, er werden exportheffingen opgelegd, maar dat kon niet voorkomen dat het conflict steeds verder escaleerde. (Bron: ANP)

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN