• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Fashion Designer Yves Saint Laurent met pensioen
Fashion Designer Yves Saint Laurent met pensioen

Fashion

Fashion Designer Yves Saint Laurent met pensioen

Door FashionUnited

7 jan. 2002

De internationaal erkende Franse designer Yves Saint Laurent kondigde 7 januari jongstleden zijn pensioen aan op een leeftijd van 65 jaar, hiermee sluit hij een fameus hoofdstuk in de mode geschiendenis. Tijdens een persconferentie in zijn chique salon te Parijs, zei de beroemde ontwerper de YSL groep, die zijn naam draagt, na ruim 40 jaar te verlaten. Gedurende deze vier decennia werd YSL één van de grootste modebedrijven. Een emotionele Saint Laurent zegt gekozen te hebben om het door hem zo geliefde beroep vaarwel te zeggen. Hij heeft altijd gezegd dat niemand in staat is hem op te volgen.

Saint Laurent creerde samen met giganten als Coco Chanel en Christian Dior, de meest innovatieve en trendsettende ontwerpen van de twintigste eeuw. Zijn elegante en vaak gewaagde designs initieerden de modetijd die ging komen, met bijvoorbeeld de trapezejurk, de smoking voor vrouwen, het safari-jasje, de doorzichtige blouse, en het broekpak.

Saint Laurent's vertrek heeft geen gevolgen voor de continueiteit van het label, wat hij in 1993 verkocht aan het staatsbedrijf Elf Sanofi middels een controversiele deal. Wel is het mogelijk dat de haute couture collecties die in Parijs gemaakt worden een zeer moeilijke tijd tegmoet gaan.

Zijn minnaar en zakenpartner Pierre Berge zegt dat de laatste van de legendarische Parijse couturiers zich steeds meer geisoleerd voelde doordat de commercie steeds belangrijker werd dan de kunst. Hij zei dat het niet leuk is om solo tennis te spelen, het is dan beter om je racket op te bergen als niemand de bal terug slaat.

Yves Saint Laurent komt uit een modaal frans gezin en werd in 1936 geboren te Oran in Algerije. Saint Laurent ging in 1954 werken bij modehuis Dior te Parijs. Toen de legendarische ontwerper onverwachts overleed in 1957, nam Saint Laurent het label over op een leeftijd van 21 jaar. Vanaf 1962 was hij op zichzelf in business, zijn artistieke inbreng gecombineerd met de zakelijke aanleg van zijn partner Berge, maakten YSL snel tot een befaamd merk. Ook Rive Gauche en parfum-lijn Opium behoorden tot het imperium.

Saint Laurent kende tevens veel moeilijke tijden in zijn leven, hij heeft gedurende de afgelopen 40 jaar veel privé problemen gehad van alle soorten. Hij kende angst en eenzaamheid.

Saint Laurant ontving vele onderscheidingen, en zal dat naar verwachting nog blijven doen. Zijn laatste show is op 22 januari 2002 in het Pompidou Centre te Parijs.