Organisaties die gebruikte kleding voor goede doelen inzamelen, steken jaarlijks waarschijnlijk voor tientallen miljoenen euro’s in eigen zak.

 

Dat blijkt uit een onderzoek dat werd verricht door VAOP, de coöperatieve vereniging die tweehonderd gemeenten ondersteunt bij de inzameling van herbruikbaar afval. Gemeenten kunnen door gebrek aan controlemogelijkheden geen toezicht houden op de inzameling van kleding.

De hoeveelheid gebruikte kleding die jaarlijks in Nederland wordt ingezameld blijkt veel hoger dan officieel wordt opgegeven. Volgens officiële cijfers van het Centraal Bureau Fondsenwerving gaat het om ongeveer 70 miljoen kilo. VAOP schat echter in dat dit kan variëren van 80 tot 120 miljoen kilo. "Het bestaande systeem biedt inzamelaars de mogelijkheden om gebruikt textiel ongeregistreerd in te zamelen", zo wordt in het onderzoek gesteld. "De VAOP schat dat in dit ’grijze circuit’ jaarlijks 25 to 50 miljoen kilo textiel omgaat met een marktwaarde van tientallen miljoenen."

Het VAOP zegt dat het voor kwaadwillende organisaties eenvoudig is om meer textiel in te zamelen dan ze aan de gemeenten opgeven omdat het in de praktijk niet mogelijk is om te controleren of de cijfers ook echt kloppen. "Charitatieve organisaties die de inzameling uitbesteden aan derden zijn daarom kwetsbaar voor misbruik", aldus de vereniging. "Sommige commerciële organisaties zamelen onder eigen naam in, maar melden de burger dat zij wel degelijk het goede doel steunen. Die bijdrage blijft echter beperkt tot enkele procenten. De grenzen tussen charitatieve en commerciële inzamelaars vervagen, zonder dat de burger daar iets van merkt."

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN