• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Hans Ubbink koos natural look voor eerste collectie Aduu Mal

Hans Ubbink koos natural look voor eerste collectie Aduu Mal

Door Yasmine Esser

24 mrt 2015

Mode

Hans Ubbink wilde eigenlijk een jaar of twee jaar relaxen en nadenken over zijn volgende stappen, nadat hij de stekker uit zijn eigen merk trok, bekent hij bij de lancering van Aduu Mal, een kwaliteitslabel voor duurzaam geproduceerde lederen mode-items. "We vroegen Hans of hij één tas wilde ontwerpen, misschien een paar schoenen," vertelt Maja Matthea Dominique van Staden, CEO van het Nederlandse MiM - Genuine Mongolia. Het werd uiteindelijk een hele collectie.

Aduu Mal is een project van MiM - Genuine Mongolia en het chemiebedrijf Stahl uit Waalwijk. Bedrijven in de leersector tonen met het label aan dat hun leer geproduceerd is met respect voor mens, dier en milieu. Merken als Oat Shoes, Donders Fashion, Myomy, Traced Goods en M2M.shoes doen al mee.

Hans Ubbink presenteert eerste collectie voor kwaliteitslabel Aduu Mal

Ubbink ontwierp de eerste collectie - een teddybeerjas, een grote luxe tas, harige schoenen, jassen met verlengde mouwen, sjaals, handschoenen en sneakers - voor het label. De ontwerper wilde dat producten van de Mongoolse huiden er natuurlijk uit zouden zien. "Veel leerproducten die je nu in de markt ziet, zijn zo erg bewerkt dat ze heel glanzend zijn en er uit zien als plastic," zegt de ontwerper. Toen hij in Mongolië de huiden selecteerde waarmee hij wilde werken, ontstond daarom vaak verwarring. Als Ubbink een huid aanwees zeiden de looiers: 'We kunnen beter dan dit. We kunnen het nog glanzender maken.' Ubbink: "Maar ik wilde een natural look. Ik wil dat consumenten het leer zien, dat het leer tot leven komt. Ik wil niet dat mensen een winkel binnen stappen en denken dat het namaak leer is."

Volgens Marja Baas van tassenmerk Myomy - vooral bekend van de My paper bag - is het Ubbink uiteindelijk gelukt een mooie collectie te maken. "Je kunt wel een betere wereld willen, maar alleen met echt mooie producten kun je consumenten overtuigen. Daarom ben ik zo blij met Hans," zegt ze tijdens de lancering. Ook Ester Wiersma van het duurzame modemerk Traced Good is enthousiast. "Hans heeft prachtige handschoenen voor ons ontworpen, voor mannen en voor vrouwen."

Wiersma wilde al vanaf de start van haar merk in 2011 iets doen om de leerindustrie te verduurzamen. "Maar dat is lastig in je eentje," vertelt ze. Dat chemiebedrijf Stahl één van de initiatiefnemers van Aduu Mal is vindt ze prettig. “Het geeft vertrouwen dat zo'n groot bedrijf hierin wil investeren."

Het chemiebedrijf heeft de leerlooiers in Mongolië bijgeschoold hoe zij chroomvrij leer kunnen maken en hoe het afvalwater wordt gezuiverd en hergebruikt.

De huiden van de leren producten van Aduu Mal zijn afkomstig van kuddes paarden, schapen en koeien van Mongoolse herders. Deze kuddes – Aduu Mal in het Mongools – grazen volgens eeuwenoude traditie vrij op de Mongoolse hoogvlakte. In Mongolië is een overschot aan paardenhuiden. Het gebruik hiervan vergt dus geen extra veeteelt en milieu-impact. Bovendien is de kwaliteit van de huiden goed. Ubbink: "De huiden hebben weinig beschadigingen van insectenbeten of botsingen met prikkeldraad."

Aduu Mal wordt vanaf april verkocht aan winkeliers

Consumenten kunnen de door Ubbink ontworpen tassen, schoenen, sjaals, sneakers en jassen bestellen tijdens een event op zaterdag 28 maart in de Hans Ubbink studio in Amsterdam. Vervolgens worden de items in Mongolië op maat gemaakt. De verkoop aan de retailers van de jassen, tassen, schoenen, sjaals en andere accessoires start op 1 april.

Vanaf augustus gaat de prêt-à-porter collectie verkocht worden bij verschillende mode- en accessoiremerken, waaronder Oat Shoes, Donders Fashion, Myomy, Traced Goods en M2M.shoes.

Foto’s: Aduu Mal

aduu mal
donders fashion
Hans Ubbink
m2m shoes
MYOMY
Oat shoes
tracedgood