Om het winkelareaal in Nederland beter in kaart te brengen heeft het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) voor het eerst een zogenaamde Referentieset uitgebracht. De Referentieset biedt, een standaard voor de wijze waarop de winkelruimte in Nederlandse winkelcentra moet worden opgemeten en bevat exacte omschrijvingen van veel gebruikte begrippen en definities.

Tevens zijn de begrippen en definities uit de Referentieset toegepast op een dwarsdoorsnede van het Nederlandse winkelaanbod. De resultaten hiervan geven inzicht in de omvang (aantal verkoopplaatsen en oppervlaktegegevens) en branchesamenstelling van de onderscheiden winkelgebiedtypen. Door de combinatie van de omschrijving van definities en begrippen uit de Referentieset 2002 en de toepassing hiervan op het Nederlandse winkelaanbod biedt het HBD met deze publicatie handig vergelijkingsmateriaal.

Standaard voor begrippen en definities

Na breed opgezet overleg met vertegenwoordigers van MKB-Nederland, Raad Nederlandse Detailhandel, retaildeskundigen en verschillende onderzoek- en adviesbureaus is overeenstemming bereikt over de definities van veel gebruikte begrippen en over de wijze waarop de winkelruimte in Nederlandse winkelcentra moet worden opgemeten. Tot op heden ontbrak deze standaard met als gevolg dat door zelf ontworpen definities en indelingen de kwaliteit en de vergelijkbaarheid van de winkelaanbodgegevens onvoldoende was. Als gevolg van het breed opgezette overleg heeft de Referentieset 2002 draagvlak bij onderzoeks- en adviesbureaus, vertegenwoordigers van de vastgoedwereld en de grootwinkelbedrijven.

Dwarsdoorsnede

In de publicatie is tevens een dwarsdoorsnede van het Nederlandse winkelaanbod in winkelgebieden beschreven. Deze dwarsdoorsnede is gemaakt op basis van de referentieset. De winkelgebieden zijn onderverdeeld in verschillende typen, op basis van de omvang (in winkelvloer oppervlakte en aantal verkoopplaatsen). Vervolgens zijn circa twintig verschillende winkelgebiedtypen onderscheiden: van centrumgebieden in de grootste gemeenten tot perifere concentraties. Bij elk winkelgebiedtype zijn minimaal drie representatieve winkelgebieden gezocht die vervolgens zijn opgemeten. Deze inventarisatie is door Locatus uitgevoerd.

Bestellen

Belangstellenden kunnen de Referentieset 2002 bestellen bij het HBD via de gratis bestellijn 0800 - 0230 205 of per e-mail bestel@hbd.nl. De set kost 100,- euro.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN