Nederlandse importeurs zijn de enigen binnen de Europese Unie die de kwestie van de importblokkade op producten uit China voor de rechter brengen. De actie van de Nederlandse kledingimporteurs krijgt geen vervolg op Europees niveau. Dat bleek na overleg van de Europese brancheorganisaties in Brussel eerder deze week. Men streeft naar een "politieke oplossing" voor het probleem "in samenwerking met de Commissie en de lidstaten".

Eurocommissaris Peter Mandelson (Handel) heeft toegegeven dat de invoering van importstops voor textiel uit China niet vlekkeloos is verlopen, en dat er een "oplossing" nodig is. Hij blijft echter wel achter zijn besluit staan om de Chinese textielimport - een gevolg van de afschaffing van de textielquota begin dit jaar - tijdelijk aan banden te leggen. De Europese detailhandel zegt dat collecties die nu de EU niet in mogen al eind 2004 en begin 2005 zijn besteld. Eerder deze maand veroordeelde Mandelson textielimporteurs omdat die volgens hem extra orders zouden hebben geplaatst.

Ambtenaren uit de EU-lidstaten hebben woensdag overleg gevoerd met de Europese Commissie over de crisis. Aansluitend is een delegatie uit Brussel naar Peking gereisd voor overleg over een mogelijke aanpassing van het quotasysteem. Eurocommerce, het lobbyorgaan bij de Europese Unie van de detail-, groot- en internationale handel, zegt op geen bezwaar te hebben tegen quota, maar wil dat het bedrijfsleven minimaal negen maanden van tevoren op de hoogte wordt gesteld. (Bronnen: NRC Handelsblad, Telegraaf)

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN