In Beeld: Nederlandse ontwerpers tijdens Paris Fashion Week
bezig met laden...
Parijs is de vaste afsluiter van de modeweken in september. Tussen het internationale modegeweld gaf ook een aantal Nederlandse labels acte de présence. FashionUnited maakt een beeldverslag.
Liselore Frowijn
Ontwerpster Liselore Frowijn presenteerde haar SS17-collectie ‘Sagoi’ in Galerie Joseph. Met haar collectie bracht ze een ode aan haar oude huis in Amsterdam, waar prachtige Delfts blauwe tegeltjes uit 1667 te vinden waren. De afbeeldingen op keramiek werden vertaald als illustraties op zijde en uitvergrote graphics werden ontwikkeld tot grote overall prints. De research voor haar collectie bracht haar naar het Japanse eiland Kyūshū, waar ze samenwerkte met lokale ambachtslieden in indigo-workshops, waarbij ze verschillende textiel ontwikkelde en technieken implementeerde die al decennia worden gebruikt. Met een tuniek als basisstuk, kenmerkt de semi-couture collectie veel gestapelde prints en sportieve details.
Dorhout Mees
Voor de tweede keer toonde Dorhout Mees haar nieuwste collectie in Parijs, op uitnodiging van de Parijse Haute Couture kalender. Met haar SS17-collectie Orphic inspireert de ontwerpster zich op ‘de blikseminslag in de natuur’. Het resultaat was een verhalende collectie, die ging over de inslag van de bliksem, zowel in de natuur als het menselijk lichaam. “De combinatie van iets wat zo veel gevaar in zich draagt, als bliksem en tegelijkertijd prachtig is om te aanschouwen, vond ik een mooie contradictie. In combinatie met de fragiliteit van het menselijk lichaam was dit zo'n interessante gedachte, dat het mijn hele collectie heeft doen ontstaan, ” vertelt Dorhout Mees. “De beweging van licht, hitte en elektriciteit in zo'n geconcentreerde vorm door materie en door het lichaam. Hitte kan een stam van een boom veranderen in kool, elektriciteit kan metalen veranderen in prachtige olieachtige geoxideerde oppervlakken, bliksem creëert littekens op het lichaam die er uitzien als op het lichaam bevroren elektriciteit.” Het natuurgeweld vertaalde zich in prints geïnspireerd op de geleiding van elektriciteit, maar ook op littekens in de huid, als een soort tatoeage. De stoffen werden met de hand bewerkt tot structuren ‘die doen denken aan onregelmatigheden van littekens’.
We Are Muze
Een Nederlandse debutant was We Are Muze, een Nederlands collectief van mode- en sieradenontwerpers, bestaande uit Melanie Brown (label By Brown), Conny Groenewegen (label Electric Co), Jessica Joyce (label Jessica Joyce) en sieradenontwerper Natascha Nedoluha (label Lovelula). ByBrown wordt gedreven door technische ontwerp op maat, gecombineerd met vakmanschap en een eigentijds, rauwe elegantie. Het ontrafelen van de essentie van elk gebaar’ is het uitgangspunt van Electric Co, waarbij Groenewegen gebruik maakt van vezels en draden en deze weer verbinden. Jessica Joyce’s ontwerpen portretteren de fascinatie van de ontwerper voor moderne, hoekige en geometrische vormen. Loveluha viert de creatieve kracht en verbinding van de natuur, vertaald naar vrouwelijke ontwerpen.
Beeld: Team Peter Stigter