Italiaanse brancheorganisatie ondertekent protocol tegen uitbuiting in de modeketen
bezig met laden...
Luca Sburlati, voorzitter van de Italiaanse brancheorganisatie Confindustria Moda, heeft gisteren bij de Prefectuur van Milaan het Protocol ter bestrijding van uitbuiting in de modeproductieketen ondertekend. Hiermee spreekt de organisatie haar bereidheid uit tot samenwerking met publieke instellingen (zoals de prefectuur, rechtbank, arbeidsinspectie en carabinieri) én andere brancheorganisaties.
Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) steunt het protocol, maar wijst op “essentiële punten die operationeel anders moeten worden uitgewerkt om negatieve gevolgen voor bedrijven en de keten te voorkomen”. De organisatie, onder leiding van Carlo Capasa, benadrukt het belang van vertrouwelijkheid, bescherming van merk-knowhow, klantinformatie en data. CNMI behoudt zich dan ook het recht voor om hierover aanvullende voorwaarden te stellen.
Sinds juni 2024 heeft Confindustria Moda actief meegedacht bij de totstandkoming van het protocol. Volgens de organisatie moet een systeem van transparantie en controle de belangen in balans houden: van eerlijke concurrentie (zowel nationaal als internationaal) tot het respecteren van werknemersrechten zoals lonen, veiligheid en welzijn.
Confindustria Moda benadrukt drie kernpunten:
-
Toepassing van de nationale collectieve arbeidsovereenkomst in de hele keten;
-
Bescherming van intellectueel eigendom en bedrijfsgevoelige informatie, ook voor mkb-bedrijven;
-
Eenvoudige uitvoerbaarheid van procedures, om onnodige bureaucratie te vermijden.
Na de ondertekening is Confindustria Moda “klaar om bij te dragen aan de praktische uitvoering van het protocol”, beginnend met de vaststelling van productiestandaarden en controlemechanismen rond aanbestedingen en prijsstelling.
“Hoewel het een overeenkomst is die op lokaal niveau is gedefinieerd, is de reikwijdte van dit experiment duidelijk ook nationaal: zowel vanwege de vertegenwoordiging op nationaal niveau van veel ondertekenaars, als vanwege de specifieke kenmerken van de mode-productieketens, die geen territoriale, lokale, regionale en vaak zelfs geen nationale grenzen kennen”, aldus de voorzitter van Confindustria Moda, Luca Sburlati.
Zoals eerder vermeld, heeft Camera Nazionale della Moda Italiana (CNMI) het voorstel van de Prefectuur van Milaan aanvaard om te komen tot de definitie van een reeks gemeenschappelijke en gedeelde regels om de transparantie in de mode-productieketens te waarborgen. “Eraan herinnerend dat de zeer hoge kwaliteit van de Italiaanse producten wordt gegarandeerd door een perfect en transparant evenwicht tussen grote bedrijven (merken) en kleine bedrijven die samen een waardeketen creëren die de basis vormt van een van de grootste industrieën van het land”, specificeert Camera Nazionale della Moda Italiana in de nota.
De discussie die de afgelopen maanden onder de coördinatie van de Prefectuur heeft plaatsgevonden, “heeft het mogelijk gemaakt om een synthese te bereiken in de huidige versie van het intentieprotocol, dat grotendeels kan worden gedeeld en een belangrijk systeemresultaat vertegenwoordigt. Er blijven echter enkele essentiële punten openstaan die operationeel anders moeten worden uitgewerkt om negatieve effecten op de bedrijven en de toeleveringsketen te voorkomen”, legt Camera della Moda uit.
CNMI behoudt zich met name het recht voor op de punten die betrekking hebben op de noodzakelijke bescherming van de vertrouwelijkheid, de knowhow van de merken en de klanten, evenals de openbaarmaking van informatie en gegevens met betrekking tot hen.
“CNMI zal onverminderd blijven werken aan de verbetering van de activiteiten die in het protocol zijn voorzien en tegelijkertijd op alle overlegtafels met de instellingen en de brancheorganisaties het belang vertegenwoordigen van het kunnen rekenen op een wet die een duidelijk, ordelijk, specifiek en gemakkelijk toepasbaar regelgevingskader bepaalt”, specificeert de vereniging.
Dit artikel is in het Nederlands vertaald met behulp van een AI-tool.
FashionUnited gebruikt AI taaltools om het vertalen van (nieuws)artikelen te versnellen en de vertalingen te proeflezen om het eindresultaat te verbeteren. Dit bespaart onze menselijke journalisten tijd die ze kunnen besteden aan onderzoek en het schrijven van eigen artikelen. Artikelen die met behulp van AI zijn vertaald, worden gecontroleerd en geredigeerd door een menselijke bureauredacteur voordat ze online gaan. Als je vragen of opmerkingen hebt over dit proces, stuur dan een e-mail naar info@fashionunited.com.