• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Juweliers sturen noodkreet aan informateur Donner

Juweliers sturen noodkreet aan informateur Donner

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Federatie Goud en Zilver, de overkoepelende organisatie voor de juweliersbranche, heeft op 6 juni jl. in een brief aan informateur Donner aandacht gevraagd voor de uit de hand lopende criminaliteit tegen juweliers en vertegenwoordigers in de sieradenbranche. De Federatie vraagt in het te sluiten regeerakkoord tegemoet te komen aan een aantal concrete wensen.

In de eerste drie kwartalen van 2001 werden er 36 overvallen op juweliers geregistreerd tegen 26 in dezelfde periode van 2000. Het totaalbeeld van 2001 werd vertekend door een duidelijke vermindering in het vierde kwartaal, waarin doorgaans de meeste overvallen worden gepleegd. Deze vermindering was een gevolg van de invoering van de euro en het daarmee gepaard gaande intensievere politietoezicht. De vermindering wijst er overigens op dat intensiever politietoezicht wel degelijk een positieve invloed heeft op de mate van criminaliteit. Desondanks steeg het aantal overvallen op juweliers het afgelopen jaar van 42 in 2000 tot 46. Bij deze overvallen waren één dode en vijf gewonden te betreuren.

De veiligheidssituatie in de branche verslechtert in toenemende mate. De overvallen op juweliers en vertegenwoordigers van de sieradengroothandel worden steeds talrijker en gewelddadiger. Daarnaast is er de laatste jaren een schrikbarende toename van het aantal ramkraken en raaminslagen te constateren. Dit leidt ertoe dat juwelierszaken onverzekerbaar dreigen te raken en dat ondernemers zich gedwongen zien hun bedrijf te staken. In de eerste maanden van 2002 zette de groei van het aantal overvallen zich helaas onverminderd voort.

In de brief aan de informateur, die tevens naar de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD is gestuurd vraagt de Federatie om de volgende maatregelen:

· Oppakken en uitbouwen van een landelijke aanpak van de criminaliteit tegen de juweliersbranche. In tegenstelling tot het verleden ontbreekt deze aanpak momenteel, terwijl dit wel een voorwaarde is in de strijd tegen internationaal opererende bendes.

· Op landelijk niveau dienen richtlijnen te worden opgesteld die de mogelijkheden voor de beveiliging van winkelpanden met bijvoorbeeld rolluiken en zogenaamde rampalen vergroten. Gemeenten dienen verplicht te worden het vervoer van juweliersartikelen door vertegenwoordigers van sieradengroothandels te zien als waardetransport, zodat de vertegenwoordigers zich met minder risico door binnensteden kunnen bewegen.

· Ten slotte acht de Federatie Goud en Zilver het gewenst dat de overheid (in Europees verband) eisen gaat opstellen aan de beveiliging van duurdere horloges. Met name de (Zwitserse) fabrikanten zouden gedwongen moeten worden de uurwerken zodanig te beveiligen, dat een horloge na diefstal onbruikbaar, of traceerbaar, wordt.

sieraad