• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kaluarachchige wint Bodyfashion-ontwerp wedstrijd

Kaluarachchige wint Bodyfashion-ontwerp wedstrijd

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Bodyfasion Design Contest is dinsdagmiddag gewonnen door Mevan Kaluarachchige, student aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. De jury maakte de winnaars van de achtste editie van de wedstrijd bekend na afloop van een spetterende modeshow in het Utrechtse Centraal Museum. De creaties van Kaluarchchige werden gekozen uit 19 finalisten. Voorzitter van de jury, mode conservator José Teunissen, prees de winnende collectie die bestaat uit beha's, een haltertop en slips gemaakt van denim en met schotse ruit bedrukte stoffen. Teunissen: "Het is een echte modecollectie. Door het gebruik van originele stoffen heeft de ontwerper van ondermode, bovenmode gemaakt."

Het was de achtste editie van de Bodyfashion Design Contest die iedere twee jaar wordt uitgeschreven. Met als thema 'Love & Peace' werd studenten aan modeacademies en hogescholen voor de kunsten gevraagd een kleine bodyfashion collectie te ontwerpen van twee tot vijf stuks. Daarbij werd dit jaar voor het eerste de verdeling in verschillende categorieen weggelaten zodat studenten meer vrijheid kregen om een totaalbeeld te ontwerpen. De jury, die naast Teunissen bestond uit Anne Marie Commandeur, Mart Visser, Piet Paris, Kitty Niels en Karin Kuijpers, beoordeelde 42 inzendingen op originaliteit, creativiteit en totaalbeeld. Teunissen: "Gezien de resultaten vindt de jury de nieuwe opzet geslaagd. Alleen het aantal outfits werd soms te stringent gehanteerd: een slip, een paar beenwarmers en een bh als vier ontwerpen rekenen levert niet het totaalbeeld op van een samenhangende collectie." Deze inzendingen zijn dan ook afgevallen.

Onder de negentien finale-collecties waren drie prijzen te verdelen. De derde prijs ging naar Annick Halier die ook aan de 'De Kooning Academie' studeert. Zij ontwierp drie slips die ieder origineel werden versierd met borduursel, appliques of kralen. Teunissen: "simpele slips met couture niveau." De tweede prijs was voor Fabienne de Moulin van de Rietveld Academie. Zij stuurde haar modellen het plankier op met halssieraden gemaakt van omgebouwde rode corsetjes. Volgens de jury een "nieuwe visie op ondermode, die met liefde is gemaakt."

De bodyfashion ontwerpcompetitie maakt al 16 jaar deel uit van het programma op Nederlandse HBO modeopleidingen. Naast een geldprijs krijgt Kaluarachchige ook een stageplaats aangeboden bij een internationale bodyfashion fabrikant. Bovendien is gebleken dat deze wedstrijd een voorbode kan zijn voor later succes. Zo sleepten eerdere winnaars later de Robijn Award en de Frans Molenaarprijs in de wacht.

Bodyfashion