• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kant Show in Leeuwarden

Kant Show in Leeuwarden

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Kant is transparant en dicht, soepel en stug, erotisch en degelijk, ambachtelijk en machinaal. Reden genoeg voor het Fries Museum in Leeuwarden om van 26 augustus tot 5 januari de expositie 'De Grote Kant Show' te houden.

De rode draad van de presentatie vormt de Hollandse kant uit de 17e en 18e eeuw. Diverse toepassingen van kant passeren de revue, zoals mannenhemden, vrouwenmutsen en beddengoed. Aparte aandacht is er voor erotische lingerie. Ook is de doopjurk van gravin Eloise, dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, te zien.

In de 17e eeuw was kant bestemd voor de happy few, maar anno 2003 zijn kanten bloesjes en slipjes voor weinig geld overal te koop. Dat komt door moderne fabricagemethoden, al zijn handgekloste producten nog steeds kostbaar.

Aanleiding voor De Grote Kant Show is de presentatie van een unieke particuliere verzameling Hollandse kant, in het kader van het 25-jarig bestaan van de Landelijke Organisatie Kant Kunst Nederland (LOKK). De kant uit deze collectie was in de periode 1650-1675 enorm populair in de noordelijke Nederlanden. Vooral in Friesland viel de stof in de smaak; een extra reden voor het Fries Museum om er aandacht aan te besteden.

 

 

 

 

 

Museum