Spijkerbroeken die de drager beschermen tegen de straling van zijn mobiele telefoon. Ski-jacks die absoluut waterdicht zijn, maar dankzij de toepassing van geavanceerde technologie ook goed ventileren en dus nooit een klam gevoel opleveren. Overhemden die beschermen tegen schadelijke UV-stralen en bovendien de huid langer koel houden. Geen vage toekomstmuziek, u heeft dit allemaal kunnen lezen op deze nieuwspagina en het einde is nog niet in zicht.

Populaire fabrikanten zoals Levi's, Nike en Wrangler kwamen de afgelopen weken in het nieuws omdat zij dergelijke bijzondere kledingstukken op de consumentenmarkt introduceerden. Kritici scharen deze actie's onder de noemers 'slimme marketingstunt' of 'volksverlakkerij'. Feit is echter dat de technologische vooruitgang steeds meer mogelijkheden biedt. Of de consument het nu nodig vindt of niet om zich op deze manier tegen gevaarlijke straling te beschermen, deze bijzondere kledingstukken vormen natuurlijk ook staaltjes van geavanceerde technologie. De ontwikkelingen die zich binnen de textielindustrie voordoen nemen steeds indrukwekkender vormen aan en in de nabije toekomst staat ons nog veel meer te wachten.

Vooral onder textielproducenten in Taiwan groeit het marktaandeel van fabrikanten die zogenaamde functionele stoffen ontwikkelen. Zij deden ervaring op met strechstoffen en waterdichte materialen. De technologische mogelijkheden nemen in snel tempo toe en de Textiel Federatie Tailand heeft de productie van deze stoffen dan ook onlangs bestempeld als de belangrijkste goeimarkt voor textielproducenten in dat land.

De toepassingen van recent ontwikkelde speciale stoffen zijn eindeloos. De belangstelling voor brandwerende materialen en stralingswerende stoffen groeit. Daarnaast worden de mogelijkheden van antibacteriele- stoffen en stoffen die niet kunnen scheuren onderzocht. Hiervoor is een keur aan toepassingen te bedenken. Zo biedt het gebruik van antibacteriële stoffen interessante mogelijkheden bij de productie van bijvoorbeeld operatiekleding en ander textiel dat in ziekenhuizen wordt gebruikt. Brandwerend interieurtextiel kan een nuttige een toepassing vinden in de productie van tafelkleden en gordijnen. Ook voor kleding die niet scheurt en dus bijvoorbeeld bescherming biedt tegen het oplopen van snijwonden zal een markt te vinden zijn.

Internationale textielproducenten hebben nog een aantal verrassingen in petto.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN