• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ledental Modint over 2001 stabiel

Ledental Modint over 2001 stabiel

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Leveranciersorganisatie Modint presenteerde afgelopen week haar jarverslag 2001. Twee jaar na de vorming van Modint uit NKC en Fenecon is het aantal bedrijven dat lid is van de organisatie zeer stabiel gebeleven ten opzichte van 2000. Over 2002 zal naar verwachting het aantal leden met meer dan 20 procent stijgen, mede door de beoogde fusie met NTC.

Modint voorzitter Mr. Harry van Dalfsen noemt 2001 ondanks een redelijk bevredigend verloop van de afzet van kleding en interieurproducten een dramatisch en onrustig jaar. Dramatisch uiteraard door de gebeurtenissen in de Verenigde Staten en de hierop volgende acties in Afghanistan, hetgeen van invloed was op de economische bedrijvigheid wereldwijd. Onrustig door het vooral aan de kant van leveranciers staken van activiteiten en het toegenomen aantal faillissementen.

Deze onrust werd met name veroorzaakt door een koude sanering in de kledingdetailhandel. Grote winkelketens in ons land en daarbuiten krompen in of sloten hun deuren. Vooral voor leveranciers van private label producten (ons land heeft er vele) betekende dit vaak een fors omzetverlies, daarboven op kwam een eenzijdige verhoging van de betalingskorting door enkele grootwinkelbedrijven, soms op een wijze die weinig van doen heeft met fatsoenlijk zakendoen. Waar samenwerking in de keten juist noodzakelijk is om op efficiënte wijze de consument te bedienen, verwijdert men zich van elkaar door een hard gevecht om de marge.

Veel bedrijven aan leverancierskant zijn klein tot middelgroot van omvang en daardoor is hun positie ten opzichte van grote concerns relatief zwakker, zij zagen hun rendementspositie over het algemeen verslechteren. Daar waar MODINT voor haar leden gezamenlijke belangen wil verdedigen, bijvoorbeeld als het gaat om het bedingen van kortingen op diensten die door inkoopcombinaties worden geleverd, steekt een starre NMa hier een stokje voor. MODINT zal de strikt juridische benadering van de NMa blijven bestrijden.

Voor sommige ondernemingen ligt het antwoord op de machtsconcentratie aan afnemerskant bij fusies en overnames, voor- of achterwaartse integratie. Een ontwikkeling die duidelijk waarneembaar is in onze sector. Anderen koesteren juist hun relatie met kleine zelfstandige detaillisten en wensen deze te intensiveren. Een koers die ook door MODINT waar mogelijk wordt ondersteund.

Modint bespeurt verder een te grote passiviteit als het gaat om het oppakken van initiatieven van brancheorganisaties of anderen die willen bijdragen aan het versterken van de concurrentiekracht van de kledingsector, terwijl juist nu ondernemingen in die branche visie en durf moeten tonen om hun positie voor de toekomst zeker te stellen.

Modint zal dit jaar verder worden versterkt door de aanstaande fusie met de Vereniging Nederlandse Textiel Conventie waarbij meer dan 100 NTC-leden toetreden tot de organisatie.

Meer op www.modint.nl 

MODINT