MBFWA: Claes Iversen sluit af met Scandinavisch sprookje

Met een catwalk vol Perzische tapijten was het al van tevoren duidelijk dat het geen kille bedoening ging worden. Op maandagavond was het de eer aan Claes Iversen om de Mercedes-Benz FashionWeek Amsterdam af te sluiten. Het werd een warme collectie vol rijke materialen, geïnspireerd op Iversen’s Scandinavische roots en Russische folklore.

De collectie II by Claes Iversen is de tweede prêt-à-portercollectie van Claes Iversen, met aangevuld een tiental couturestukken. Inspiratie voor de collectie was zijn Scandinavische achtergrond (de ontwerper komt uit Denemarken, red.). De ontwerper laat weten dat de Noorse mythologie het uitgangspunt was, gemixt met IJslandse saga’s en sprookjes. Ook liet hij zich inspireren door de ’Russian Collection' van Yves Saint Laurent uit 1976.

MBFWA: Claes Iversen sluit af met Scandinavisch sprookje

De show opent met een galaxy beeld en veel rook. Vanuit het niets verschijnen twee modellen in crème witte jurkjes, die doen denken aan de jurk die Ilse de Lange droeg bij het Eurovisie Songfestival. Het zijn kuise jurkjes met hoge halzen, voorzien van witte geborduurde bloemen op transparante organza. Het is een verwijzing naar elfjes, laat de ontwerper weten. De prêt-à-porterstukken starten in crème wit, waarbij hoge cols over blousejes worden gedragen en de kenmerkende geborduurde bloemen terugkomen in rokken en transparante sweaters van organza. Een grote eyecatcher is het witte militaire jasje met ‘bont’, een mix van satijnen linten en wol.

In het tweede gedeelte van de show stuurt Iversen zijn modellen in warme herfstkleuren de catwalk op: mosterdgroen, roesttinten, diep donkerblauw en bordeauxrood. Het gebruik van mohair, harige teddy en bouclé garens refereert aan wilde beesten, licht de ontwerper toe. Daarnaast is er veel aandacht voor patchworkmotieven. De Noorse mythologie en saga’s komen naar voren door het ingebreide motief van de wilde vos uit Scandinavië, die ook terugkomt een bonded sweater met vosmotief. Ook dragen modellen dikke maillots met ingeweven patronen.

De show sluit af met de couturestukken, waarbij de folklore-elementen verder zijn uitgewerkt door extra patchwork en pipings. De topstukken van de avond zijn de ‘drie zussen’, vertelt Iversen in een interview met Nu.nl. Een korte blauwe jurk, een lange rode avondjurk en een witte trouwjurk vormen samen ‘een familie’, die door het kleurgebruik ook verwijst naar Iversen’s band met Nederland. "Hier zit echt honderden uren werk in.”

’We weten nog niet of de prêt-à-portercollectie een succes wordt’

Het is de tweede keer dat Iversen zijn prêt-à-portercollectie presenteert; zijn eerste prêt-à-portercollectie werd tijdens de vorige editie van de Fashion Week Amsterdam gelanceerd. Bij de eerste confectielijn waren de reacties erg goed, laat de ontwerper weten. Toch voelt hij ook de druk van modehuizen om het hoofd boven water te houden, zegt hij tegen Nu.nl. “We zijn wel echt aan het vechten. Niets komt vanzelf, zeker niet met een jong label. We weten nog niet of dit een succes gaat worden.”

MBFWA: Claes Iversen sluit af met Scandinavisch sprookje

Iversen heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij graag prêt-à-porter zou willen verkopen. In de zomer van 2010 opende hij daarom al een eigen verkooppunt in de vorm van een winkel annex atelier aan de Herengracht in Amsterdam. Ook ontwierp hij twee jaar later jurken voor modeketen We Fashion. “Ik ben geen couturier, maar een ontwerper. Het ontwerpen van zo'n collectie, een hele garderobe bij elkaar, maakt mij als ontwerper compleet. En laten we ook eerlijk zijn: couture heeft een heel beperkte clientèle. Het is altijd mijn droom geweest om mijn kleding ook op straat te zien," zei hij eerder in een interview.

Veel BN’ers wonen laatste show MBFWA bij

Voor de laatste show van het evenement verzamelden de modepers, bloggers en inkopers zich in de Gashouder. Ook waren BN’ers massaal van de partij, onder wie Daphne Deckers, Viktoria Koblenko, Euvgenia Parakhina, Janis, Nikkie Plessen, Kristina Bozilovic, Marie van der Ven, Hanna Verboom, Jan en Monique des Bouvrie, Leco van Zadelhoff en Winonah de Jong.

Foto’s: Peter Stigter

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN