• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Meer Nederlandse uitvoer van kleding

Meer Nederlandse uitvoer van kleding

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Nederlandse kledingbedrijven, zowel industrie als detailhandel, zoeken voor hun expansie steeds meer het buitenland op. Vorig jaar steeg onze kledinguitvoer met 3% tot €3,7 miljard, waarbij vooral in de tweede helft van het jaar betere resultaten werden behaald. Deze opgaande lijn werd in de eerste maanden van dit jaar versterkt voortgezet, getuige een toename van de export met 10,5%. Dit verklaarde mr.Harry van Dalfsen, voorzitter van Modint, Ondernemersorganisatie voor mode, interieur en textiel, bij de presentatie van het jaarverslag over 2002.

Landen binnen de EU zijn voor de Nederlandse kledingbedrijven nog steeds het belangrijkste exportgebied. De afzet in het EU-gebied steeg met 2%, waarbij met name Frankrijk, Spanje en Italië gunstig scoorden ten opzichte van de gemiddelde groei. De afzet in het belangrijkste exportland Duitsland nam met 4% af als gevolg van de negatieve ontwikkelingen op de Duitse kledingmarkt. Opvallend is dat de grootste groei (+ 18%) werd bereikt in landen buiten de EU. In dit kader noemde Modint-voorzitter Van Dalfsen met name landen als Turkije, Oost-Europa en de Verenigde Staten waar een toenemende belangstelling voor Nederlandse kledingproducten bestaat.

Met een omvang van €8,5 miljard blijft Nederland als thuismarkt veruit het belangrijkste afzetgebied voor Nederlandse kledingbedrijven. De consumptie van kleding is volgens Modint vorig jaar met 2,5% in waarde gestegen ten opzichte van 2001. Vooral de verkoop van kinder- en babykleding, ondermode en beenmode nam sterk toe. De afzet van dames- en herenbovenkleding groeide vorig jaar nauwelijks. Alhoewel de afzet van kleding in het eerste kwartaal van dit jaar volgens de statistieken met 7% in waarde toenam, plaatst Modint kanttekeningen bij deze forse toename. Zij sporen niet echt met het afgenomen consumentenvertrouwen en met signalen die Modint zelf uit de markt verneemt.

MODINT