• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode in beeld

Mode in beeld

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Frans van Zijst en Sven Hoogerhuis zijn de twee mannen achter fotobureau Cyberimage. Beide fotografen zijn gespecialiseerd in het op de kiek nemen van celebrity's, royalties en sportlieden. Bekende mensen, die uit hoofde van hun functie premières en fashionevents bezoeken. Cyberimage is niet alleen gericht op entertainement, het bureau begeeft zich daarnaast ook op het gebied van studio- en modefotografie. Vandaar dat FashionUnited aan tafel schoof met Van Zijst en Hoogerhuis en een gesprek had over mode vangen in beelden.

Frans van Zijst (1947) is al jaren een begrip in fotografie land. Iedereen weet hem te vinden. Hij is dan ook al sinds de jaren zeventig actief. Sven Hoogerhuis (1974) komt wat dat betreft pas kijken, zijn ervaring is van de laatste tien jaar. Hij is dan misschien in Nederland minder bekend dan zijn zakenpartner, maar daar staat tegenover dat zijn werkveld veelal het buitenland is.

Modefotografie is onder te verdelen in studiowerk en op locatie. In beide gevallen kan gewerkt met professionele modellen, maar een tijdschrift kan ook enkele 'bekende namen' vragen om te fungeren als dressman of- woman voor een 'fashionshoot'. Op deze manier heeft Frans van Zijst gewerkt met de acteurs Kiki Classen en Hans Cornelissen.

De première van de musical 'Zeg ns AAA' was voor het tijdschrift de actuele aanleiding. Van Zijst: "Vanuit het tijdschrift was de locatie en het thema bekend gemaakt. De twee zouden als 'Bonnie & Clyde' in en rond een kasteel worden gefotografeerd. Van te voren ben ik op locatie bezoek geweest zodat ik al in mijn hoofd de ideeën klaar had. Op de dag zelf is het dan alleen zaak de twee modellen, in dit geval Kiki Classen en en Hans Cornelissen, in de juiste pakken op de goede plekken in een bepaald beeld neer te zetten. "

"Als ik in opdracht werk ben ik gebonden aan de ideeën van de opdrachtgever. Maar daarbinnen lukt het weleens om eigen invallen te gebruiken. Zoals de keer dat ik Ans Markus en haar dochter Sigrid heb gefotografeerd. Op de binnenlocatie was toevallig een fruitschaal met appels aanwezig en hierdoor werd bij mij langzaam het idee geboren om Sigrid te fotograferen als Sneeuwwitje. De hoofredactrice was erbij, zodat zij deze achtergrondinformatie kon doorbrieven aan de redactie. Ans had een prachtige zwarte robe aan en ineens ging het door mijn hoofd om haar als de stiefmoeder neer te zetten. Staand met tegenlicht en een glanzend rode appel in haar hand. Het is een sterke foto geworden."

Een andere foto van Ans en Sigrid had heel wat meer voeten in aarde. De bedoeling was op een toepasselijke manier twee wintermantels, één van Gucci en de ander van Yves Saint Lauren, in beeld te brengen. Bij Van Zijst ontstond het idee moeder en dochter onder paraplu's in de regen te zetten. De kostbare jassen, circa 1800 euro per stuk, mochten echter absoluut niet nat worden. Vandaar dat eerst eindeloos is uitgeprobeerd om met tuinslangen regen te creëren en de juiste positie van modellen en paraplu's te bepalen. Op de uiteindelijke prachtig geworden foto is al dit kunst- en vliegwerk echter niet terug te zien.

Beide professionals zijn het eens, in de fotografie gaat het om het vangen van het beeld. En dat kan soms uren duren, maar ook gebeurt het dat dé foto in een onverwacht moment wordt genomen.

FUvakblad
Mode