• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode verenigt volgens El Fechka

Mode verenigt volgens El Fechka

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het gebeurt niet dagelijks dat er een minister over de catwalk loopt. De eerste show van ontwerpster Houda el Fechka, die zaterdag plaatsvond in het Amsterdamse Hilton, was dan ook geen gewone show. Behalve een proeve van haar kunnen op modevlak waren de getoonde couturestukken ook een politiek statement: mode is voor alle culturen.

 

Houda el Fechka verwierf bekendheid dankzij de robe die ze had ontworpen voor minister Ella Vogelaar van VROM, die hem droeg op prinsjesdag (foto). Dezelfde minister was naar Amsterdam gekomen om de show van El Fechka's label 'Zahra couture' te openen. Ze liep over de catwalk in een door El Fechka ontworpen zilvergrijze jurk van zijde velours. "Houda is een rolmodel voor allochtone vrouwen," glunderde Vogelaar. "Het mooie van haar werk vind ik dat de culturen erin verenigd worden."

Het motto van de couturelijn was 'Mode; taal zonder grenzen'. El Fechka probeerde hierin Oost en West te verenigen in een nieuwe stijl. Gedurende het eerste gedeelte van de show lag de nadruk meer op het oosten. "Een hommage aan de kaftan," verklaarde de hoogzwangere El Fechka na afloop van haar eerste show.

De getoonde creaties waren afgeleid van traditionele Marokkaanse kaftans en takshita's en gemaakt van rijkelijk versierde stoffen met barokmotief, diepe kleuren, glanzende accenten en met brede geborduurde sfifa's. Maar door de manier waarop ze werden gedragen, met grote versierde ceintuurs die de gewaden boven de middel samenbonden, viel op hoeveel overeenkomst er eigenlijk is met de tunieken in het westerse modebeeld, en tevens met de kimono's uit Japan.

"Heel mooi," vond oud-minister Sybilla Dekker die ook naar de show was gekomen. "Niet als alledaagse dracht, maar voor een feest kan het heel goed. Mits het in de goede kleur is, natuurlijk." Dat vinden ook bezoeksters Smahan Argid en Fatma Yildiz. "Vooral die brede riemen vind ik heel mooi," aldus Argid. "Het is geweldig," vond ook Ali Thani Al Suwaidi, ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten. "Mode verenigt, want wat je mooi vindt, dat koop je. Of je nu uit het oosten of uit het westen komt."

In het tweede gedeelte van de show was het zoeken naar de Oosterse accenten. Er waren jassen met koeien- luipaard- en giraffeprint, maar ook een gebloemde rok met petticoat met daaronder blote modellenbenen die niet zouden passen bij Islamitische vrouwen. Ook in het 'westerse' gedeelte van de show lag het accent vaak hoog, boven het middel. Dus wellicht kunnen we daaruit de conclusie trekken dat mode inderdaad verenigt: Oost of west; een hoge taille is het best.

Cultuur
Mode