• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Mode wetenschappelijk onderzocht

Mode wetenschappelijk onderzocht

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Er is al veel gezegd en geschreven over de betekenis van de Nederlandse mode in binnen- en buitenland en nu wordt het onderwerp van een wetenschappelijk onderzoek. Alle facetten van de Nederlandse mode komen aan de orde. Zo zal worden onderzocht in welke mate mode de identiteit van mensen bepaalt, hoe een merk kan groeien en wat de economische betekenis is van de modeindustrie.

 

Volgens Anneke Smelik, hoogleraar Visuele cultuur, is mode onderdeel van de cultuur. Daarom is het van belang dat mode, net als alle andere cultuuruitingen, wetenschappelijk wordt onderzocht. De onderzoekers willen onder meer vaststellen of Nederland als modeland relevant is en waardoor die eventuele relevantie in het buitenland dan wordt bepaald.

Aan het project werkt behalve de Nijmeegse universiteit ook de afdeling Economie van de Universiteit van Amsterdam mee, de Academie voor Toegepaste Kunst en Techniek van de Saxion Hogescholen, het Amsterdam Fashion Institute en de op modeafdeling van de ArtEZ hogeschool voor de kunsten uit Arnhem. Het onderzoek gaat vijf jaar duren. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft een subsidie van ruim een half miljoen euro toegekend.

Mode
Onderzoek