• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Modetentoonstellingen tijdens AIFW

Modetentoonstellingen tijdens AIFW

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Verschillende musea en galeries sluiten zich aan bij AIFW. In Studio Apart, de Suzanne BiederbergGallery, het Amsterdams Historisch Museum, Streetlab, de WallsGallery en zelfs het Rijksmuseum zijn tentoonstellingen over mode te zien.

Zo ging zaterdag de fototentoonstelling Mystic Women van de Duitse Markus Amon in Studio Apart van start. Werk van deze mode-, naakt- en beautyfotograaf stond in bladen als Celebrity, Elle, Cosmopolitan, Harper's Bazaar, Marie Claire, Maxim, Men's Health, Playboy en Vogue.

De titel Mystic Women gaat, volgens de fotograaf over de interactie die hij tijdens zijn werk met de modellen heeft. Alle vrouwen op de portretten zijn (half)naakt en de foto's zijn in intieme sfeer gemaakt -vaak zonder achtergrond-. Tijdens de fotoshoot was geen grote ploeg aanwezig, enkel het model en de stylist. Zo probeerde Markus de intimiteit van het moment vast te leggen. Een uitzondering is de foto van Naomi Cambell, een foto die gemaakt werd in de Pin UpStudios in Parijs. Het is niet de eerste keer dat Studio Apart een tentoonstelling heeft tijdens de AIFW. Elk jaar exposeert een andere kunstenaar die zijn sporen in de modewereld heeft verdiend.

In de Suzanne Biederberg Gallery is de expositie 'Komplex, big noir portraits' van Barrie Hullegie en Sabrina Bongiovanni te zien (foto). Voor dit zwart/wit fotografieproject legden ze hun eigen sociale omgeving op camera vast. Samen met vier vrienden, allen uit de creatieve sector creëerden ze een serie fantasie portretten rondom de personages van deze groep. De mode lijkt een onbelangrijk aspect van de foto, maar blijkt -na langer kijken- toch onmisbaar voor het geheel.

In het Amsterdams Historisch Museum is de tentoonstelling Modepaleizen te zien. Over de opkomst van de eerste chique modehuizen in Amsterdam, sinds eind negentiende eeuw. De tijd waarin de Nederlandse elite niet meer voor luxe mode naar Parijs of Brussel hoefde te reizen. Modepaleizen als de Bijenkorf Hirch & Cie, Maison de Bonneterie, Metze & Co en Gerzon worden tijdens de tentoonstelling belicht.

Ook tijdens Streetlab zijn verschillende exposities te zien. Zoals 'Sneaker Pimps', waar meer dan duizend sneakers en werk van artiesten als Dave White, Methamphibian en Ewok tentoongesteld worden. Barbara Karel, Lijfstijl, MC Nina, Patta, Mr. Wix en Art-force leverden hun sneakercollectie voor deze tentoonstelling. Het Rijksmuseum doet ook mee aan de Fashion Week. Zo presenteert Edwin Oudshoorn op 27 juni zijn eigen label op het Museumplein. Daarna zal de collectie voor het publiek te zien zijn in een zaal van het museum. Tijdens de vrijdagavonden zijn er rondleidingen over "dress to impress" in de Gouden eeuw.

Tot slot is er in de Walls Gallery is een expositie van de Francesca Romana te zien. Handgemaakte sieraden, enkel van natuurlijke materialen.

www.galeries.nl/biederberg
www.ahm.nl

AIFW
Amsterdam Fashion Week
Tentoonstelling