• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Nederlanders worden steeds langer en dikker

Nederlanders worden steeds langer en dikker

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Nederlanse retailers dienen bij hun inkoop meer rekening te gaan houden met de steeds toenemende omvang van hun Nederlandse klanten. Nederlanders, zo blijkt uit recente onderzoeken, worden gemiddeld steeds langer én dikker.

Anno 2002 zijn wij zelfs de langste mensen van de westerse wereld. Gemiddeld wordt een Nederlandse man 1 meter 80 lang en een Nederlandse vrouw 1 meter 67. Nederlanders groeien niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte. Het aantal Nederlanders dat te kampen heeft met overgewicht is de afgelopen tien jaar met 34% gestegen. Deze ontwikkeling is opmerkelijk omdat, dankzij de toename van het aantal light-producten en de afgenomen consuptie van suiker en vet, de hoeveelheid energie (calorieën) per gram voedsel is afgenomen. Ook het eetpatroon is nauwelijks veranderd.

Variabele lengtes

De gemiddelde groei van de Nederlandse bevolking is het snelst toegenomen in de naoorlogse periode tot 1980. Nederlandse mannen en vrouwen groeiden in die periode gemiddeld met 2,7 millimeter per jaar. Van 1980 tot nu is de gemiddelde groei iets afgenomen tot een gemiddelde van zo'n 1,7 millimeter per jaar. De lengte van de Nederlanders is zeer gevarieerd. Eén op de zeven Nederlandse vrouwen tot dertig jaar is langer dan het gemiddelde en zelf langer dan 1 meter 78, terwijl één op de vijf 65-plussers nog geen 1 meter 63 haalt.

Het aantal mannen van langer dan twee meter is toegenomen tot circa 50.000 mannen. Ruim 60.000 vrouwen van langer dan 1 meter 83 voldoen aan de maatstaven van De Klub Lange Mensen (KLM), die hun belangen behartigt. De KLM telt inmiddels bijna 4.000 leden. Voor hen zijn kortingen bedongen bij kledingzaken en biedt de gelijknamige vliegtuigmaatschappij extra beenruimte.

Vitaminetekorten

Hoewel het voedselpatroon niet wezelijk is veranderd, is het wel opvallend dat Nederlanders steeds minder vaak een ontbijt tot zich nemen. Ook wordt er 15% minder groente gegeten en 18% minder fruit, maar dat wordt voor een groot deel gecompenseerd door een toename met 55% van het gebruik van vruchtensappen. Waarom Nederlanders steeds dikker zijn wordt voor een deel verklaard door de inname van verzadigde vetzuren en transvetzuren. Deze ligt op respectievelijk 14% en 1,7%, wat volgens de Gezondheidsraad 10% en 0,8% zou moeten zijn. Een andere belangrijke rol speelt het feit dat Nederlanders steeds minder bewegen. Bovendien is het alcoholgebruik onder jongeren toegenomen met 85% en is een gebrek ontstaan aan bepaalde mineralen die ontbreken in het `gezonde` eten van nu, zoals ijzer, de vitamines A, E en D, en foliumzuur.


maatvoering