• Home
  • Nieuws
  • Fashion
  • Nederlands grootste modeprijs voor kleurrijke speelsheid
Nederlands grootste modeprijs voor kleurrijke speelsheid

Fashion

Nederlands grootste modeprijs voor kleurrijke speelsheid

Door FashionUnited

25 okt. 2001

Donderdag 25 oktober vond in de Heineken Music Hall van Amsterdam de uitreiking plaats van de Robijn Fashion Award 2001. De jury verkoos de optimistisch kleurrijke collectie van de in Nederland wonende Chinese Guang Yang tot winnaar van de vakjuryprijs. De uit Oostenrijk afkomstige Katrin Neyer won met haar eveneens kleurrijke collectie de publieksprijs won. Beide jonge ontwerpsters voelden zich zeer vereerd met de prijs die aan deze belangrijke modewedstrijd verbonden is: het maken van een collectie onder eigen label voor de Bijenkorf.

Met de collectie 'Inner Child' won Guang Yang de Robijn Fashion Award Vakjuryprijs 2001. Yang maakte een lieflijk romantische collectie met rauwe randjes. Ze combineerde handmatige aspecten, zoals borduren, appliqueren en collage-technieken, met luchtige en rafelig afgewerkte transparante stof. Haar bijna naïeve kleren zijn om vrolijk van te worden. De optimistische en frisse kleuren in roden en rozes, plus de speelse benadering van simpele kledingstukken die door haar decoraties bijzonder worden, vormen een belangrijke vingerwijzing naar stijlrichtingen voor de toekomst. Guang Yang verheugde zich in haar prijs: "Ik kan er veel van leren om mijn collectie neer te zetten bij De Bijenkorf. Daarom vind ik de Robijn Fashion Award zo'n enorm belangrijke wedstrijd om te winnen. De kansen die je ermee als jonge ontwerper krijgt zijn fantastisch. Het lijkt me een heel goede ervaring om het handmatige van mijn collectie om te zetten naar massaproductie."

Katrin Neyer werd door het Nederlandse publiek via de website www.robijnfashionaward.nl werd uitverkoren tot de winnares van de Robijn Fashion Award Publieksprijs 2001. Een sterke grafische aanpak spreekt uit de winnende collectie van Neyer. Haar collectie 'PI' bestaat uit een serie rood/witte kledingstukken waarin belangrijke plekken van het vrouwelijk lichaam extra worden geaccentueerd door het aanbrengen van contrasterend rood of uitsnedes in de stof. Haar collectie is draagbaar en toch zeer bijzonder. Vrouwelijk en krachtig door de heldere lijnen en sterke kleurvlakken. Katrin Neyer bekende na afloop dat dit meer voor haar betekent dan ze van te voren had gedacht: "Het is een heel groot compliment dat het publiek mij heeft uitgekozen om een collectie voor De Bijenkorf te ontwerpen."

Ook dit jaar lieten de acht finalisten zien dat mode in Nederland op een hoog creatief plan staat. De acht collecties zijn alle onverminderd innovatief in hun benadering van modedesign. Dit jaar blonk uit in de experimenten en weldoordachte concepten, waarbij modernisme en romantiek de twee meest getoonde richtingen waren.

Een vertaling van de winnende collecties van Guang Yang en Katrin Neyer worden in productie genomen en vanaf voorjaar 2002 onder persoonlijk label verkocht worden in alle 10 filialen van de Bijenkorf. De Robijn Fashion Award laat zien dat mode-design in Nederland op een hoog niveau staat. Rijk aan creatieve innovaties en spannende mode-ideeën. Voor wie er donderdag in Amsterdam niet bij was, zijn alle collecties van de finalisten vanaf 1 november te zien en te kopen in Studio/Galerie DVDV: William Boothlaan 15, Rotterdam. De Stichting Promotie Nieuwe Ontwerpers stelt deze ruimte beschikbaar.