• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Nieuw hoofdstuk voor Ho & Mulder: lancering eerlijk en sociaal tassenlabel Fraenck

Nieuw hoofdstuk voor Ho & Mulder: lancering eerlijk en sociaal tassenlabel Fraenck

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode|INTERVIEW

Op het businesskaartje van Ratna Ho, mede-eigenaar van Fraenck, staat geschreven: “We strongly believe in an inclusive society, where everyone gets a chance to participate and excel. We also believe in second chances. That’s why we upcycle as many discarded materials as we can”. Die tweede kans is ook voor de ontwerpers zelf van toepassing. Samen met haar partner en eigenaar Pascal Mulder toverde Ratna Ho begin deze maand met hulp van de Rabobank en Stichting Doen de tassenmerken Ratna Ho en Studio Mulder om naar een label dat zich volledig richt op het re- en upcyclen van producten, een label dat diervriendelijk handelt en ook nog eens bijdraagt aan sociaal maatschappelijke verbeteringen. Hoe ze dat deden en waarom? FashionUnited was bij de lancering van het merk en sprak Ratna Ho na afloop telefonisch.

Ho & Mulder hoe zat het ook alweer? Zowel Ho als Mulder zijn ontwerpers en afgestudeerd aan ArtEZ. Mulder slaagde voor zijn studie product design en Ho volgde een studie mode om vervolgens aan Central Saint Martins haar master womenswear te halen. Daarna ging het rap. Na terugkomst uit Londen in 2014 besluit Ho samen met haar vriend Mulder een vrouwencollectie te showen op Amsterdam Fashion Week. Die collectie had alleen nog wat extra accessoires en tassen nodig, want, zo wisten ze allebei, accessoires verkopen vaak beter dan, zoals in hun geval, couture. Zodoende kwamen ze bij zeilmakerij Buitink Technology. Het bedrijf sponsorde hen met materialen en het idee voor de tassenmerk Ho & Mulder was geboren.

Ratno Ho, mede-eigenaar Fraenck: “Om commercieel succesvol te zijn moest het roer om”

Conceptstore Ho & Mulder werd in 2014 geopend in de Weerstjesstraat in Arnhem en de tassen kwamen er ook: Ratna Ho werd het label voor vrouwen en Studio Mulder het label voor mannen. De conceptstore sloot een half jaar later door onvoorziene gebreken in het pand en het onderschatten van het hebben van een winkel. De directeur van Buitink Technology kwam direct met het volgende idee en vroeg of ze hun label niet in zijn bedrijf wilden voortzetten. De ontwerpers namen het aanbod aan en daar, in het zeilmakerijbedrijf, ontstond de basis voor Fraenck.

Ho: “We hebben in de twee jaar dat we bij Buitink zaten de machines en materialen beter leren kennen. Het was de perfecte leerschool om uit te vogelen wat een collectie is en hoe het werkt. Met onze collectie bezochten we winkels en beurzen zoals de Modefabriek in Amsterdam tot aan Ethical Showroom in Berlijn. Daar merkten we dat als we een goedlopend label willen voeren, we niet te authentiek moeten zijn. Wij dachten nog te veel in het experiment, als ontwerpers, en brachten onze tassen uit in groen, geel, paars en glitters. De consument koopt toch vaker de kleuren grijs, blauw, zwart en wit, zo is het nu eenmaal. Daarnaast merkten we ook dat ons concept niet duidelijk overkwam. We werkten toen al met restmaterialen, maar dit communiceerden we niet als zodanig.”

Het moest dus anders, vertelt Ho. Zowel Ho als Mulder wilde groeien door te investeren in meer marketing, sales en in een nieuwe website. Zodoende schreef het tweetal zich in voor de Ignite-award. De award voor de start-up met het meest sociaal geëngageerde bedrijfsplan gaat gepaard met een geldprijs van een ton. Het duo eindigde met het concept bij de laatste vijf en kwamen in contact met investeerders. Begin 2018 zijn de Rabobank en Stichting Doen alsnog in Fraenck gestapt.

Fraenck het tassenlabel is een feit. Het merk werd vorige week, 1 juni 2018, gelanceerd in de nieuwe conceptstore Fraenck & Friends aan de Beekstraat in Arnhem. De conceptstore is niet alleen een etalage voor de Fraenck-tassen en bijbehorende accessoires, maar is ook een plek voor ontwerpers met dezelfde visie als Ho en Mulder om hun spullen te verkopen. Daarnaast dient een gedeelte van de ruimte ook als atelier. Ho kijkt positief naar de toekomst: “Fraenck is een tassenlabel dat het op elk front goed doet. We upcyclen en recyclen, gebruiken geen dieronvriendelijke materialen en we richten ons op een sociale component doordat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek geven binnen ons bedrijf. Onze merknaam is afgeleid van ‘to be Frank’, waarmee we verduidelijken een duurzaam en eerlijk bedrijf te zijn. Dat geldt niet alleen voor de tassen maar ook voor alle producten die we in de winkel verkopen. Fraenck wil staan voor alles wat goed is, we hebben niet een heel klassiek handschrift, we zijn stoer en robuust, maar met het hart op de juiste plek.”

De conceptstore Fraenck & Friends op de Beekstraat 30 in Arnhem is van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur geopend.

Beeld: Fraenck

Fraenck
Ho!Mulder
Pascal Mulder
Ratna Ho