• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Nieuw initiatief brengt kledingfabrieken Bangladesh in kaart

Nieuw initiatief brengt kledingfabrieken Bangladesh in kaart

Door Caitlyn Terra

bezig met laden...

Scroll down to read more

Een nieuw initiatief wil de kledingindustrie in Bangladesh nog transparanter maken door alle kleding- en textielfabrieken in kaart te brengen. Het Digital RMG Factory Mapping in Bangladesh-initiatief wordt geleid door BRAC USA en Bangladesh Garment Manufacturers and Exporters Association en wordt financieel ondersteund door de C&A Foundation.

Op de kaart moeten namen, locaties, het aantal werknemers, productcategorieën, het land waarnaar geëxporteerd wordt en officiële certificaten van een fabrikant te vinden zijn. Allereerst focust het initiatief zich op de regio Dhaka, waar veel grote producenten te vinden zijn, maar uiteindelijk moeten alle 20 districten van Bangladesh waar kleding geproduceerd wordt in kaart gebracht worden. De eerste versie van de kaart wordt naar verwachting halverwege 2018 online gezet. De informatie is toegankelijk voor iedereen.

Informatie wordt verzameld door middel van openbare documenten en crowdsourcing.

De kledingindustrie van Bangladesh ligt al sinds de Rana Plaza-ramp in 2013 onder de loep. Bij deze ramp kwamen 1100 mensen om. Verschillende nationale en internationale organisaties zetten zich extra in om de omstandigheden in de kledingindustrie in het land te verbeteren. Afgelopen maand explodeerde tijdens onderhoud bij een fabriek in Dhaka een boiler. Bij het ongeluk kwamen minsten 13 personen om het leven.

Bangladesh
Rana Plaza