• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Onderhandelingen CAO confectie-industrie gestopt partijen pricipieel verdeelt over aanpak ziekteverz

Onderhandelingen CAO confectie-industrie gestopt partijen pricipieel verdeelt over aanpak ziekteverz

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Donderdagmiddag hebben Modint, Ondernemersorganisatie voor mode en interieur, en de vakbonden in Amersfoort na drie ronden besloten de onderhandelingen over een nieuwe CAO voor de Confectie-Industrie te stoppen.

Het grote struikelblok is het Modint-voorstel, om een financiële prikkel in te voeren ter beperking van het ziekteverzuim en de arbeidsongeschiktheid. Deze prikkel bestaat uit het doorbetalen van 70% van het loon tijdens een periode van ziekte, in plaats van de huidige 100% in het eerste ziektejaar. Volgens het Modint-voorstel zal de niet betaalde 30% worden gestort in een "werknemersfonds" dat aan het eind van het jaar weer wordt verdeeld onder de werknemers in het bedrijf. Dit voorstel is voor de vakbonden onbespreekbaar.

Het voorstel van werkgevers is onderdeel van een integrale aanpak van het hoge ziekteverzuim in de branche. Naast de financiële prikkel heeft Modint een aanvullend pakket van maatregelen voorgesteld, gericht op preventie, begeleiding en reïntegratie van arbeidsongeschikten en voorkoming van instroom in de WAO.

Vakbonden en Modint zijn het erover eens dat ziekteverzuim een probleem in de branche is, doch verschillen principieel van mening over de wijze waarop dit aangepakt dient te worden. De vakbonden willen louter afspraken maken over een preventief beleid. De CAO voor de Confectie-Industrie is van toepassing op ca. 10.000 werknemers. Het gemiddelde verzuim in de totale branche is 8,9% exclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof. Inclusief zwangerschaps- en bevallingsverlof is het gemiddelde verzuim 10,3%.

MODINT