• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Paris Fashion Week in 5 trends

Paris Fashion Week in 5 trends

Door Yasmine Esser

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Een aantal modehuizen creëerde catwalkshows die de collecties goed uit de verf lieten komen. Maar andere events waren misschien zo extravagant dat het decor de kleding zelf overschaduwde. Karl Lagerfeld bedacht voor zijn collectie met invloeden uit de jaren zestig, een café in het Grand Palais, genaamd Brasserie Gabrielle: een knipoog naar Chanels voorliefde voor Café Society. Sarah Burton ging terug naar de Conciergerie in Parijs, waar Alexander McQueen zijn eerste Parijse show hield, dertien jaar geleden. Daar presenteerde ze haar collectie met mooie doch rottende rozen, als eerbetoon aan wijlen McQueens fascinatie met de dood. En Nadège Vanhee-Cybulski's debuutcollectie voor Hermès was geïnspireerd op de link van het modehuis met paarden. Het zorgde voor een donkere en dromerige sfeer.

FashionUnited heeft de vijf grootste modetrends van Paris Fashion Week op een rij gezet.

1. Donkere bloemen
Hoewel bloemen meestal worden geassocieerd met lente- en zomercollecties, werden bloemenprints en -patronen veel gespot op de herfst- en wintercatwalks in Parijs. In tegenstelling tot de vrolijke en frisse dessins voor de zomer, waren de winterse bloemen donker en vaak gecombineerd met zwart. Zo presenteerde Sarah Burton, hoofdontwerpster van Alexander McQueen, de vergankelijkheid van rozen op gothic geïnspireerde jurken. Vivienne Westwood toonde prints van grote, roze rozen op zwarte jurken van transparante stoffen. En Giambattista Valli mixte twee bloemenprints met elkaar, wat een hint naar de jaren zeventig was.

Alexander McQueen - Giambattista Valli

2. Lange lange mouwen
Handschoenen werden veel gebruikt als accessoire op de Parijse catwalk. Een andere trend om je handen te verstoppen: verlengde lange mouwen. Bij modehuizen als Nina Ricci en Sonia Rykiel waren de mouwen lang en oversized, wat het boxy effect van de militaire mantels of cropped jacks versterkte. Bij Chloé gaven de verlengde mouwen een gevoel van sexiness. Stella McCartney wilde juist niet te verhullende kleding ontwerpen en koos er daarom voor om één extra lange mouw te combineren met één blote arm.

Chloé - Nina Ricci - Stella McCartney

3. Capes
Oversized jassen zijn momenteel niet meer weg te denken uit herfst- en wintercollecties, maar poncho's zijn volgende winter the next big-thing. Burberry Prosum presenteerde afgelopen winter al capes en nu volgden ook labels als Vionnet en Lanvin. Volgens Vionnet moet het kledingstuk kort en elegant zijn. Alber Elbaz, hoofdontwerper bij Lanvin, sloot zijn show af met capes in een traditionele stijl: gecombineerd met lederen ellebogen en lange handschoenen.

Vionnet - Chloe - Lanvin

4. Wijde broeken met tailleriemen
Op London Fashion Week zagen we al dat het accent op de taille lag, vooral door opvallende ceintuurs over mantels. De broek met de wijde pijpen was al een trend in New York. In Parijs zagen we een nieuwe variant: ballooning pantalons die op hun plaats werden gehouden door riemen, dikke en dunne. De dunne tailles van de mannequins werden zo goed zichtbaar. Bedekte benen werden soms gecombineerd met een decolleté.

Balmain - LoeweBalmain - Loewe

5. All in black
Misschien wel de opvallendste trend van alle trends draaide om de best verkopende 'kleur' van het winterseizoen: zwart. Bijna alle collecties die werden gepresenteerd tijdens Paris Fashion Week hadden wel een outfit zonder kleur. Sommige ontwerpers - als Hussein Chalayan en Rick Owens - wisten van hun compleet zwarte outfits een elegant, gedrapeerde look te maken. Andere merken - Valentino, Maison Margiela - gebruikten transparante zwarte creaties die weinig aan de verbeelding overlieten.

Chalayan - Valentino - Givenchy

Foto’s: Vogue.co.uk

Paris Fashion Week