• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Protestacties bij Brantano op komst

Protestacties bij Brantano op komst

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

FNV Bondgenoten heeft een ultimatum aan de Belgische schoenwinkelketen Brantano gestuurd. De directie is niet op het verzoek van de vakbond ingegaan om op 3 januari voor 10.00 uur een afspraak te maken en voor beraad over een sociaal plan voor werknemers van het bedrijf. FNV Bondgenoten heeft laten weten acties voor te bereiden. De directie van Brantano, die medio december de overname heeft aangekondigd van 38 schoenwinkels in Nederland, wil hierover op vrijdag 7 januari met de vakbond in conclaaf. "Vrijdag is voor ons te laat", reageerde vakbondsbestuurder Karin Heynsdijk. "Een week later, op 15 januari, moeten de eerste winkels al dicht."

Brantano wil de winkels in Nederland, merendeels in Zuid-Holland, sluiten. De panden van de winkels worden overgenomen door A.S. Watson, het bedrijf dat onder meer de winkels van Kruidvat exploiteert. Brantano is overeengekomen dat de werknemers in een van de drogisterijen aan de slag kunnen, maar volgens de vakbond is het de vraag of iedere schoenverkoper kan worden omgeschoold. Tevens zouden werknemers in andere filialen worden geplaatst dan waar ze nu werkzaam zijn en zouden mensen van boven de zestig jaar, gedeeltelijk arbeidsgeschikten en chauffeurs van deze regeling zijn uitgesloten. Zij krijgen volgens de vakbond geen aanbod voor ander werk.

Het schoenenbedrijf is van mening dat de Nederlandse winkels niet in het Belgische concept passen. In 2000 nam het bedrijf de Van Vorst- en Toe Sjoes-schoenenwinkels over. Die zitten met name in de centra van steden, terwijl de Belgische winkels meestal in buitenwijken gevestigd zijn. In 2004 is overigens wel een positief resultaat behaald in Nederland, maar er zouden teveel investeringen nodig zijn om de keten in leven te houden. Daarom richt Brantano zich nu op het Verenigd Koninkrijk, België, Luxemburg en Midden-Oosten, waar het zo'n 275 winkels exploiteert.

Brantano